Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olan ve bu yıl 57’ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kapanışı ve ödül töreni koronavirüs gölgesinde yapıldı. Antalya BüyükÅŸehir Belediyesi ev sahipliÄŸinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleÅŸecek festivalin kapanışı, koronavirüs nedeniyle açık havada gerçekleÅŸti.
Cam Piramit yanında kurulan Yıldızların Altında 1 Açık Hava Sineması’ndaki festivalin kapanış ödül törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festival İdari Direktörü Av. Cansel Tuncer, Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Ercan Kesal, jüriler Gülse Birsel, Kıvanç Sezer, Taner Birsel, Zeynep Oral, filmleri festivalde yarışan yönetmen ve oyuncular katıldı. Törene gelen sanatçılar kırmızı halıda objektiflere poz verdi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Altın Portakal Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek, koronavirüs tedavisi sonrasında akciğerlerinde oluşan rahatsızlık nedeniyle yoğun bakımda tedavi gördüğü için festivale katılamadı.
Ulusal ve uluslararası yarışmaların kazananlarının açıklanacağı Kapanış ve Ödül Töreni’nde ilk olarak hastanede tedavi gören BaÅŸkan Muhittin Böcek’in geçen seneki festivalde yaptığı konuÅŸmasına yer verildi. Åževval Sam ve Yekta Kopan’ın sunduÄŸu Ödül Töreni’nde konuÅŸan BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri Festival İdari Direktörü Av. Cansel Tuncer ise “Geçen yıl özüne döndüğümüz festivali koronavirüs gölgesinde geçirdik. İçinde bulunduÄŸumuz ÅŸartlar neticesinde festivalde deÄŸiÅŸiklikler yaptık. Gösterimler yıldızların altında gerçekleÅŸti. 1 hafta boyunca sinemanın kalbi Antalya’da attı. Nice Altın Portakal’lı yıllar dileÄŸiyle bugün ödül alacakları tebrik ediyorum” dedi.
“Her ÅŸey birlikte anlamlı”
Belediye BaÅŸkan Vekili Mehmet HacıarifoÄŸlu, “Her ÅŸey birlikte güzel, birlikte anlamlı. Festivalin baÅŸladığı ilk günden bugüne zor günler yaÅŸadık. Sanatçının 1 yıllık beklentisini söndürmemeye çalıştık” diye konuÅŸtu.
“Kararları oy birliÄŸi ile aldık”
İyi filmlerin insanın kalbinde kıvılcımlar çaktırdığını ve ataÅŸ yaktığını ifade eden Ercan Kesal, “57’ncisi yapılan festivalde jüri olarak görev aldık. Jüriler özneldir. ÇoÄŸu ilk kez orada bir araya gelir. Bizim jürimiz hazırlıklıydı. Bu filmlerden önce ortak bir kavram anlayışı geliÅŸtirdiÄŸimizi düşünüyorum. Ödüller boyunca ‘cesaret’ kelimesi önemliydi ve biz cesaretten yana tavır almak istedik. İşaret ettiÄŸimiz filmlerin daha sonra üzerine konuÅŸulan, merak edilen, ödül alan herkesin bir sonraki iÅŸinin, merak edilen iÅŸler olmasını istedik. Çok zorlanmadık, hatta hiç zorlanmadık. Kararları oy birliÄŸiyle aldık. Gönül rahatlığıyla, oy birliÄŸiyle verdik. Sinema ağır bir emekle oluÅŸturulan zahmetli bir ÅŸeydir. Ödül alamayan arkadaÅŸlarım için de dünyanın sonu deÄŸil. İyi film yapmaya sinema ile dünyayı anlamlı hale getirmeye, kıvılcımlar çaktırmaya devam edecekler” dedi.
Altın Portakal’ın sahipleri
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü kazanan ‘Binbir Gece Masalları’nın yönetmeni Mahsum TaÅŸkın saÄŸlık çalışanı olması nedeniyle ödülünü ekip arkadaşı aldı.
Ulusal Belgesel Film Yarışması Jüri Özel Ödülü’nü ‘MimaroÄŸlu’ film yönetmeni Serdar KökçekoÄŸlu aldı.
En İyi Belgesel Filmi Ödülü’nü Deniz Tortum’un yönettiÄŸi ‘Maddenin Halleri’ filmi adına Anna Maria AslanoÄŸlu aldı.
Ulusal Uzun Metraj Film En İyi Yönetmen Ödülü’nü Erdem Tepegöz, yönettiÄŸi ‘Gölgeler İçinde’ filmiyle aldı. Aynı film SİYAD Ödülü’ne de layık görüldü.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Emrah Özdemir ‘Hayaletler’ filmiyle aldı.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Yardımcı Kadın oyuncuları Nalan Kuruçim ‘Hayaletler’ filmi ve Nezaket Erden ‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ filmiyle aldı. Ödülünü aÄŸlayarak alan Nezaket Erden, ailecek zor günlerden geçtiklerini ve ödülünü babasına armaÄŸan ettiÄŸini belirtti.
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ‘Gölgeler İçinde’ filmiyle ‘Armen Gharzaryan’a verildi. Gharzaryan’ın ödülünü ekip arkadaşı aldı.
En İyi Kurgu Ödülü’nü Ayris Alptekin’in kurguladığı ‘Hayaletler’ filmi kazandı.
En İyi Müzik Ödülü, ‘Gölgeler İçinde’ filminde Greg Dombrowski’ye verildi.
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü ‘Gölgeler İçinde’ filmiyle Hayh Kırakosyan elde etti.
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ‘Gelincik’ filmiyle Ahmet Mümtaz Taylan aldı.
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, ‘Çatlak’ filminin tüm kadın oyuncuları Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, Elif Ürse, Gülçin Kültür Åžahin, Canan Atalay’a verildi. Ödülü doÄŸum gününde aldığını belirten Gülçin Kültür Åžahin, 10 yaşından beri bu anı beklediÄŸini belirterek, heyecandan aÄŸladı.
En İyi Senaryo Ödülü’nü Tunç Åžahin, ‘İnsanlar İkiye Ayrılır’ filmiyle aldı.
Cahide Sonku Ödülü, ‘Dirlik Düzenlik’ filmiyle Asiye Dinçsoy, Betül Esener ve Dudu Yetik’e verildi.
En İyi Yönetmen Ödülü’nü ‘Hayaletler’ film yönetmeni Azra Deniz Okyay aldı.
Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’ne ‘Kumbara’ filmi yönetmeni Ferit Karol layık görüldü.
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü ‘Çatlak’ filmiyle Fikret Reyhan aldı.
En İyi Film Ödülü’nü Azra Deniz Okyay’ın yönettiÄŸi ‘Hayaletler’ filmi aldı. Okyay’ın ailesi her ödülde kızı Azra Deniz Okyay’ı ayakta alkışladı.
Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması En İyi Film Ödülü’nü ‘Mammaville’ filmiyle Irmak Karasu aldı.
57’nci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en çok ödülü alan ‘Hayaletler’ filmiyle ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ ve ‘En İyi Film Ödülü’nün sahibi Azra Deniz Okyay, “Çalışırken her sabah kadın olduÄŸumu hissederek kalkmıyorum. Yeni teknik ve farklı bir ÅŸey denediÄŸim için ödül almak çok güzel bir duygu. Kadın olduÄŸum için de bunun farklı bir ÅŸekilde algılanması toplumumuz için çok deÄŸerli. Ekibimizin neredeyse tamamı kadın. Bu durumun herkese getirdiÄŸi farklı bir durum oluÅŸtu. Halı dokuması bir proje diyorum. Türk topraklarında birçok renklilikle kadınlar üretiyorlar. Farklı bir dünyaya gidiyoruz, bize ihtiyaçları var” dedi.
“Mutluluktan baÅŸka bir ÅŸey hissetmiyorum”
Filmin kurgusu yapan ve ‘En İyi Kurgu Ödülü’nü alan Ayris Alptekin, “Mutluluktan baÅŸka bir ÅŸey hissetmiyorum. Sadece bir departmanın deÄŸil herkesin kolektif olarak ruhunu kattığı bir proje. Bu oyunu oynamaktan mutluyum. Ödüllendik böylece” diye konuÅŸtu.
Etiketler: 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ahmet Mümtaz Taylan, Altın Portakal Film Festivali, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Black or White Dergi, Black or White Dergi Kültür Sanat, Festival, Film, Kültür Sanat Haberleri, Sinema
11.10.20