Modern çağın hastalığı; Teknoloji bağımlılığı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle son yıllarda muhteşem bir gelişme kat eden teknoloji sayesinde artık her işimizi internetten yapabilecek konuma ulaştık. Artık oturduğumuz yerden alışveriş yapabiliyor, yemek siparişi verebiliyor, tüm dünyayı takip edebiliyor ve uluslararası iletişim kurabiliyoruz. Ancak teknoloji araç olmaktan çıkıp hayatımızı zorlaştıran bir duruma geldiyse dikkat!

 

Olması gerektiğinden aşırı ve yanlış kullanım sizin teknoloji bağımlısı olduğunuzu gösterir!

 

Günümüzde bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gittikçe arttığı ve aynı hızda hayatımıza girdiği düşünülürse cep telefonları ve bilgisayarların hayatımızdaki vazgeçilmez önemi açıkça görülmektedir.

 

Ancak teknoloji, hayatımızı eğlenceli kılmasının ve kolaylaştırmasının yanı sıra farkına varmadan bizi bağımlı da yapabilir! Çevremizde de gözlemlediğimiz gibi bilgisayarın başından kalkmayan, ellerinden cep telefonlarını düşürmeyen insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da beraberinde teknoloji bağımlılığını getiriyor!

 

Teknoloji hayatımızı kolaylaştıran bir araç! Fakat kullandığınız teknolojik aletler günlük rutinlerinizi etkiliyorsa, teknoloji kullanımını durdurmakta zorlanıyorsanız, sürekli teknoloji kullanımı isteğiniz beliriyorsa, fazla kullanımdan dolayı uyku sorunu çekiyor ve sürekli teknoloji aletine dokunma isteğiniz oluyorsa, arkadaşlarınıza ve ailenize daha az vakit harcıyorsanız teknoloji bağımlısı olabilirsiniz!

 

“Bağımlılıklar arttıkça biyopsikososyal özellikler zarara uğruyor”

 

Teknoloji bağımlılıkları arttıkça biyopsikososyal özelliklerde zarar görüyor! Bu oluşum içindeki bireyler ise daha sabırsız, hoşgörüsüz ve empati kuramayan bireylere dönüşüyor.

 

Teknoloji bağımlısı bir kişi, cep telefonu ya da bilgisayarı bozulduğunda tıpkı madde bağımlısı bir insana dönüşüyor! Huzursuz, sıkıntılı ve mutsuz… Üstelik bağımlılık sadece duygusal açıdan değil; hareketsizliğe bağlı birçok rahatsızlık gibi fiziksel açıdan da kişinin hayatını olumsuz etkileyen sonuçlar doğuruyor.

 

“Teknoloji bağımlılığı birçok hastalığa sebebiyet verir”

 

Gelişen teknoloji ile birlikte artık sosyalleşmek, sadece fiziksel ortamda gerçekleşen bir durum olmaktan çıktı ve insanlar artık daha çok sanal ortamda sosyalleşir hale geldi. Fakat sanal ortamındaki sosyalleşme doğallıktan uzak olduğu için içe kapanıklık ve asosyallik gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bu tür psikolojik sorunların yanı sıra teknolojik cihazlarla çok fazla vakit geçirmek bel ağrıları, göz problemleri ve duruş bozuklukları gibi fiziksel rahatsızlıklara da sebebiyet veriyor. Çocuklar da ise bu tür bağımlılık agresif, saldırgan davranışlar ve yalan söyleme gibi alışkanlıklara neden olabiliyor.

 

“Çocuklar daha fazla risk altında!”

 

Teknoloji bağımlılığı konusunda çocuklar daha fazla risk altındadır! Çünkü çocuklar ilk altı aydan sonra çevreye ilgilerinin artmasıyla birlikte her şeyi gözlemlemeye başlıyor.

 

Erken yaştaki teknolojik tanışıklık ise çocuğun kendi içinde birtakım sorunlara yol açıyor. Çocukların yönetiminin bilinçsizce teknolojik aletlere bırakması, çocuklarda bir takım otizm benzeri belirtiler oluşturuyor. Bu gibi durumda, çocukların üzerinde daha fazla etki gücüne sahip teknolojik araçların bağımlılık yaptığı bilinmeli ve bu bilinçle davranılmalıdır.

 

Teknoloji bağımlılığının belirtileri:

 

•“Yalnızca birkaç dakika” diyerek saatler harcamak.

• Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

• İnsanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.

•İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

•Bilgisayarın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygu arasında gidip gelmek.

•Teknolojik cihazdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.

•Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

 

Eğlenirken bağımlı olmamak için…

 

• Günlük internet kullanım saatlerinizi değiştirin.

• 0-2 yaşındaki çocukları televizyon ve bilgisayar ekranıyla tanıştırmayın.

• Tv veya internet benzeri teknolojik alet merkezli ev düzeni kurmayın.

• Destek grupları ya da aile terapisi gibi yöntemleri hayata geçirin.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.