Halka arzdan kaçan kazandı, katılan kaybetti: EKİM'de ilk haftada yüzde 25 şoku

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKİM hissesinde halka arz sonrası yaşanan sert değer kaybı, yatırımcıların halka arzlara olan güvenini bir kez daha tartışmaya açtı. Halka arzdan yalnızca birkaç gün sonra hisselerin yaklaşık yüzde 25 gerilemesi, fiyatlama politikaları ve aracı kurumların sorumluluğuna yönelik eleştirileri beraberinde getirdi.

Ak Yatırım aracılığıyla 1-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında 30,26 TL sabit fiyatla halka arz edilen şirketin payları, 9 Temmuz’da EKIM koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Ancak borsadaki ilk günlerin ardından hissede yaşanan sert satış dalgası dikkat çekti.

Hisse fiyatı kısa sürede 22,80 TL seviyesine kadar gerilerken, halka arza katılan yatırımcılar henüz ilk haftada yaklaşık yüzde 25 zarar etti. Böylece halka arza katılmayan yatırımcılar, aynı hisseyi borsadan halka arz fiyatına kıyasla yaklaşık yüzde 25 daha düşük seviyeden alma fırsatı yakaladı. Bu tablo, halka arz fiyatlamalarının doğruluğunu yeniden gündeme taşıdı.

Paramedya’nın haberine göre şirket, halka arzdan 4,9 milyar TL kaynak sağladı. Halka arza 706 bin 837 yurt içi bireysel yatırımcı katılırken, elde edilen gelirin yaklaşık yüzde 28’i şirket filosuna 555 yeni araç yatırımı için kullanılacak.

Geri Alım Hamlesi Sonuç Vermedi

Hissedeki değer kaybını sınırlamak amacıyla şirket yönetimi 1 milyar TL’ye kadar pay geri alım programı açıkladı. Program kapsamında azami 40 milyon adet payın geri alınması planlanmasına rağmen, piyasadaki satış baskısı devam etti ve hisse üzerindeki negatif görünüm değişmedi.

Eleştiriler Fiyatlama Sürecine Yöneldi

Yaşanan sert düşüşün ardından sosyal medyada çok sayıda yatırımcı, halka arz sürecini yöneten Ak Yatırım‘ı eleştirdi. Yatırımcılar, daha önce benzer şekilde halka arz sonrası değer kaybı yaşayan Koton hissesini de hatırlatarak, aracı kurumların şirket seçiminde ve halka arz fiyatının belirlenmesinde daha titiz davranması gerektiğini savunuyor.

Piyasa uzmanlarına göre son dönemde bazı halka arzlarda görülen hızlı değer kayıpları, bireysel yatırımcı güvenini zedeliyor. Özellikle Borlease Otomotiv sonrasında aynı sektörde yaşanan bu gelişme, halka arzların fiyatlama yöntemleri ve yatırımcı beklentileri konusunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Gündemde Tek Soru Var

EKİM hissesinde yaşanan ilk hafta performansı, yatırımcıların uzun süredir dile getirdiği temel soruyu yeniden gündeme taşıdı:

Halka arzlar gerçekten yatırımcıya değer yaratmak için mi yapılıyor, yoksa şirketlere finansman sağlarken riskin önemli bölümünü bireysel yatırımcı mı üstleniyor?

Bu sorunun yanıtı, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek halka arzlara yönelik yatırımcı ilgisini de önemli ölçüde etkileyecek gibi görünüyor.

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.