OPET, yeni projesi ‘Doğaya Saygı’yı başlattı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Petrol şirketi OPET, yeni projesi ‘Doğaya Saygı’ ile geçtiğimiz yıl Muğla ve çevresinde yaşanan orman yangınlardan olumsuz etkilenen köylere yönelik kalkınma çalışması başlattı. Yerel yönetim ve üniversite iş birliği ile gerçekleştirilecek proje kapsamında; toplam 9 köyde rehabilitasyon, eğitim ve ekonomi alanındaki çalışmalar ile bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Toplumsal sorunlara yönelik kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri ile dikkat çeken Opet, geçen yıl orman yangınlarından olumsuz etkilenen köyler özelinde kalkınma hamlesi başlattı. ‘Doğaya Saygı’ projesi ile ilk startı Marmaris Bayır köyünde veren şirket, bu projeyi Muğla iline bağlı 8 köye daha yayarak bölge ekonomisinin kalkınmasına destek olacak.

OPET’in Örnek Köy Projesi’nin uzantısı niteliğindeki ‘Doğaya Saygı Projesi’ kapsamında, köylerin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak temel hedef olarak belirlendi. Doğaya Saygı Projesi ile orman yangınlarından etkilenen Marmaris’e bağlı Osmaniye ve Bayır, Milas’a bağlı Çökertme, Gökbel ve Bozalan, Bodrum’a bağlı Pınarlıbelen (Etrim), İrmene ve Çamlık ile Köyceğiz’e bağlı Otmanlar’da restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek.

Muğla Valiliği himayesinde, OPET ve Marmaris Belediyesi’nin de aralarında yer aldığı kamu kurumlarının iş birliğinde uygulanan proje kapsamında; Bayır Mahallesi ‘Örnek Köy’ oldu. Projeye ilişkin lansman toplantısı; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve Bayır Köyü Muhtarı Arslan Erarslan’ın katılımıyla 24 Mayıs Salı günü Bayır Köyü’nde düzenlenen etkinlik ile gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, bu proje ile Bayır’ın yeni bir çehreye kavuştuğunu vurgulayarak, “Çevre düzenlemesi, peyzaj, restorasyon ve renovasyon uygulamaları ile yapıların yerel kimlikleri güçlendirilirken yöremize özgü gıda, elişi ve dokumaların satılacağı satış stantları oluşturularak yangınlar nedeniyle önemli bir gelir kaybı yaşayan köyde ekonomik bir kalkınma sağlanıyor. OPET’in elinin değmesiyle köy meydanı engelli vatandaşların da kullanabileceği OPET standartlarında tuvalete kavuşurken Bayır sakinlerine İngilizce, pansiyonculuk, temizlik, hijyen ve hizmet standartları konulu eğitimler verilerek tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran bir proje kurgulandı” dedi. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk de toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıl yaşanan orman yangınlarının çevre, ekolojik denge ve ekonomi açısından yarattığı tahribata değindi. Konuşması sırasında duygulanan Öztürk, “Yaşanan orman yangınlarında tüm Türkiye birlikte ağladık. Ama el ayak çekildiği zaman, kayıplarımızı bir nebze de olsa yerine koyabilmek, sizlere umut ışığı vermek için çalışmalarımıza başladık” dedi.