Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM’i ziyaret eden Bakan Murat Kurum ve Nureddin Nebati, büyüklüğü 500 milyar dolar olan yabancı yatırım şirketleriyle bir araya geldi.
ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’i ziyaret etti. Bakan Kurum ve Nebati, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen uluslararası yatırımcı buluşmasına katıldı. Toplantı kapsamında büyüklüğü 500 milyar Dolar olan onlarca yabancı yatırımcı ve fon temsilcisine Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlatıldı. Amerika, İngiltere, Almanya, Hollanda, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin önde gelen yatırımcılarının katıldığı buluşmada, RFR Holding LLC, UnionInvestment, BrenninkmeyerFamily, Hilton Group, Cerberus, HB Reavis, CenorGroup, A Capital gibi yatırımcı ve fonlar bulundu. Yatırımcı kahvaltısında Amerikalı stratejist ve siyaset bilimci Dr. George Friedman da Jeopolitik Öngörüler: Dünyada değişen güçler ve Türkiye’nin Konumu adlı bir sunumunu gerçekleştirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuşmasında Türkiye’nin dünya için stratejik konumuna dikkat çekerken, “Türkiye fırsatlar ülkesi, gelin kazanın. Dünyada birçok ülkede fonlar Türkiye’yi cazibe merkezi olarak görüyor. Tüm fonların gözünü çevirdiği ender ülkeler arasındayız” dedi. Bakan Nebati, Türkiye’nin dünyada 26 trilyonluk ticaret hacmine 3.5-4 saatte ulaşma şansına sahip bir ülke olduğunu hatırlattı. Serbest piyasa ekonomisinin Türkiye’de değiştirilmez bir kural olduğunu ifade eden Nebati, “Türkiye’ye yatırım yaparsanız, malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı Türkiye’ye çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Paranızı kazanırsınız verginizi ödersiniz ve dilediğiniz gibi yaşarsınız” diye konuştu.
Türkiye ilk sırada
Yatırımcılara yakın zamanda tamamlanacak olan İstanbul Finans Merkezi’ni (İFM) takip etmelerini öneren Nebati, yatırımları kolaylaştıracak her adımı atacaklarını, mevzuat düzenlemelerini yapacaklarını ifade etti. Nebati, “Siz değerli fon yöneticilerini Türkiye’de fiyatların da çok uygun olması hasebiyle yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye yatırım yapılabilir ülkeler sırasında birinci sırada, şimdi artık hedef Türkiye, hedef kâr maksimizasyonu. Bunu yaparken ulusal çıkarlarımızın gerektirdiği şekilde adımları ülkemizin ve yatırımcılarımızın lehine atacağız” şeklinde konuştu.
Dünya gayrimenkul sektörünün buluştuğu fuar sona ermeden işbirlikleri başladı. Yatırımcı buluşmasından gün içinde gelen ilk üç müjdeli haberi paylaşan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Birincisi 1903 senesinde İngiltere’de kurulmuş, İngiltere’nin DEİK ya da TÜSİAD’ı IoD, çevre ve gayrimenkul lideri ile kahvaltıya geldi. Görüştük. Mayıs ayında GYODER ve IoD uluslararası organizyon yapma kararı aldık. İkincisi Miami’nin GYODER’i dediğimiz kuruluş, Miami Realtors ile işbirliği mutabakatı imzalayacağız. Üçüncüsü de önümüzdeki 10 yıl içindeki en iddialı gayrimenkul projelerinden olan World Sport City için Türk geliştiriciler, müteahhitlerle çalışma yönünde ilk adımını attığımız görüşme oldu” dedi.
Bakanlık olarak yurtdışında teşkilatlanma çalışmalarına başladıklarını belirten Murat Kurum, “İlk etapta 7 ülkeye 10 Çevre ve Şehircilik Müşaviri göndereceğiz. ABD, Belçika, Fransa, İsviçre, Kenya, Katar ve Rusya gibi ülkelerde müşavirlerimiz görev yapmaya başlayacak. Müşavirliklerimiz ülkemizdeki ve yurtdışındaki işbirliği projelerinin ve yatırımların geliştirilmesi için çok özel bir iletişim köprüsü olacak” şeklinde konuştu.