Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Bosphorus Diplomasi Forumu 2026’da gençlerle bir araya gelerek Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerini ve enerji diplomasisindeki yeni stratejisini anlattı.
Genç Diplomasi Derneği tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumu’nun üçüncü gününde gerçekleştirilen “Küresel Sistemin Kırılma Noktası: Enerji Diplomasisi” başlıklı panelin konuğu Bakan Bayraktar oldu. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen panelde Bayraktar’a, Genç Diplomasi Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Tayyip Erdoğan, BDF’26 Kurumsal İletişim Koordinatörü Salih Emre Şahin ve BDF’26 Komite Moderatörü Elif Rana Durdu sorular yöneltti.
Bayraktar, konuşmasına gençlere hitap ederek başlarken, enerjinin Türkiye’nin geleceği açısından stratejik önemine dikkat çekti. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefinin yanı sıra, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve yerli üretimin artırılması konuları panelin öne çıkan başlıkları arasında yer aldı.
Karadeniz gazı ve uluslararası enerji hamlesi
Panelde Karadeniz’de doğal gaz üretiminin artırılması, elde edilen kaynakların vatandaşlara yansıması ve Türkiye’nin enerji arz güvenliği politikaları değerlendirildi. Türkiye’nin enerji diplomasisinin yalnızca ulusal sınırlarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Bayraktar; Somali, Pakistan, Libya ve Suriye gibi farklı coğrafyalardaki enerji arama ve iş birliği faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında yalnızca teknolojiyi kullanan değil, teknoloji geliştiren ve ihraç eden bir ülke olma hedefini de vurguladı.
Enerji sepetinde güneş, rüzgâr, nükleer ve doğal gaz
Türkiye’nin gelecek dönemdeki enerji haritasında güneş ve rüzgâr enerjisinin yanı sıra nükleer enerji ve doğal gazın da önemli rol üstleneceğini belirten Bayraktar, deniz üstü rüzgâr santrallerine yönelik çalışmalara da değindi. Nükleer teknolojinin Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejisindeki önemine dikkat çeken Bayraktar, enerji alanında teknolojik kapasitenin geliştirilmesinin stratejik bir hedef olduğunu ifade etti. Panelde ayrıca enerji sektöründe kariyer yapmak isteyen gençlere yönelik değerlendirmeler yapılırken, gençlerin stratejik sektörlerde daha fazla rol üstlenmesinin önemi vurgulandı.
Mesut Özil de foruma katıldı
Bayraktar’ın gençlerle buluşmasına forum katılımcılarının yanı sıra davetliler de yoğun ilgi gösterdi. Eski futbolcu Mesut Özil de programa katılarak gençlerle bir araya geldi. Programın sonunda Genç Diplomasi Derneği Başkanı Selman Bilir ile Başkan Yardımcıları Ahmet Aziz Albayrak ve Ömer Tayyip Erdoğan tarafından Bakan Bayraktar’a günün anısına hediye takdim edildi.



