Dr. Mehmet Öz’ün sağlıklı yaşam önerileri…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada en çok bilinen doktorlar arasında yer alan Doktor Mehmet Öz sağlıklı yaşam ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Altın değerinde ipuçları veren Dr. Öz beslenmenin ve egzersizin ne kadar önemli olduğu konusunda bilgiler verdi.

Sağlıklı ve Uzun Yaşamanın Sırları

1-Dengeli bir beslenme programı yaratın ve hayat boyu ona sadık kalın.

2-Kaslarınızı hareket ettirin. Hiçbir şey yapamıyorsanız merdiven inip çıkın. Manavdan sebze meyve poşeti taşımak bile bir aktivitedir.

3-Stres seviyenizi kontrol altında tutmak için insanlarla ve kendinizle pozitif ilişkiler kurun. Tutkulu olduğunuz bir işiniz ve hobiniz olsun.

4-Her gün bol miktarda su içmeye çalışın. Yeteri kadar su içmemek organlarımızın susuz kalmasına ve hatta yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca vücudun susuz kalması, açlık hissine sebep olarak aslında acıkmadığınız halde sizi abur cubur yemeye yönlendirir. Suyunuzu sade içmekten hoşlanmıyorsanız içine biraz meyve ekleyerek hem aromatik hem de besleyici bir hale getirebilirsiniz. Maden suyu da tüketebilirsiniz.

5-Uyku saatinizi belirleyin. Uyku, sağlığın en önemli unsurlarından biri. Programınız ne kadar yoğun olursa olsun her gece yedi-sekiz saat uyumanız gerekir. Uyumadan en az bir saat önce tüm elektronik aletlerinizi kapatın ve her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde uyanmaya özen gösterin. Bunu hafta sonları dahil olmak üzere sürekli yaparak bir düzen oturtmaya çalışın. Emin olun vücudunuz size minnettar kalacak.

System 20 proğramına başlamanın temel kuralları

1-Gün içinde alacağınız kalorinin %80’inin tercihen saat 15:00’ten önce tüketmelisiniz. Öğle yemeğiniz en dolu öğününüz ve akşam yemeğiniz en hafif öğününüz olmalı.

2-Gece saatleri itibariyle bir önceki öğününüz ile ertesi günkü bir sonraki öğününüz arasında en az 12 saat (tercihen 16) aralık bırakmalısınız.

3-Kahvaltı: Zaman aralığını 16 saatte tutabilmek için kahvaltıyı es geçmeyi tercih ediyorum. Uyandıktan sonra yemek yerine saat 11:00’i bekliyorum ve güne sağlıklı atıştırmalıklarla başlıyorum. Bir avuç badem veya küçük bir kase yaban mersini ekleyeceğiniz süzme yoğurt gibi.

4-Öğle yemeği: Günün en dolu öğünü. Balık veya tavuk gibi yağsız protein ve yanında ise sebzeler ya da fasulye, nohut gibi sağlıklı bitkisel proteinleri tercih ediyorum.

5-Atıştırmalık: Program çekimimden sonra eğer aç hissediyorsam beni akşam yemeğine kadar tutacak hafif bir atıştırmalık tercih ediyorum. Turşu, zeytin, kuruyemiş veya bir kaşık fındık ezmesiyle birlikte küçük bir elma gibi atıştırmalıklar düşünebilirsiniz.

6-Akşam Yemeği: Akşam 18.00 gibi veya olabildiğince erken bir saatte hafif bir yemek yiyorum. Seçimim genellikle biraz protein eklenmiş hafif bir salata oluyor.

Sağlıklı cilt ve saç için yapılması gerekenler

1-Havuç ve tatlı patatesler karotenoidler bakımından zengindir. Yapılan araştırmalar bu yiyeceklerin cildinize bronzlaşmanın verdiğinden daha da iyi bir parlaklık sağladığını gösteriyor.

2-Güneş koruyucunuzdan vazgeçmeyin. Somon ve bitter çikolata yemek, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır.

3-Beyaz çay ve C Vitamini cildin elastikiyetini sağlayan kolajen üretimine yardımcı olur.

4-Saç için gerekli olan biyotini; ıspanak, pazı, badem, ceviz, yumurta, inek veya keçi sütü, ahududu ve çilek gibi besinlerden karşılayabilirsiniz.

5-Keratin ve kolajen güçlü saçlar için gerekli olan proteinlerdir. Beslenmenizde proteine yeteri kadar yer vermiyorsanız vücudunuz kendisine gereken proteinden tasarruf etmek için saç uzamasını engeller. Günde vücut ağırlığınız başına 0.36 gram protein almayı hedefleyin. Balık, tavuk, fasulye gere ve fındıktan protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.