Deniz Kültürü Derneği ve Nişantaşı Üniversitesi’nin iş birliği ve İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile düzenlenen “İklim Değişikliği Kurultayı”, Nişantaşı Üniversitesi Maslak kampüsünde yapıldı.
“İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı kurultayın açılışında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İklim değişikliği sorununun, günümüzde karşı karşıya olduğumuz büyük, karmaşık ve kritik, ayrıca bütün dünyayı tehdit eder boyutta bir konu olduğunu vurguladı.
İklim değişikliğinin etkisinin sadece sıcaklıklardaki artış olarak karşımıza çıkmadığını belirten Tamer Kıran, “Kuraklık, aşırı yağış ve seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkilerindeki artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve farklı ekosistemlerin yanı sıra farklı coğrafyalarda yerleşik insan toplulukları da ciddi risklerle karşı karşıya… Çevreye verilen her zararın, insanlığa artan oranda geri döndüğünü küresel ölçekte yaşadığımız örneklerle görüyoruz. Bu ciddi tehdit karşısında mutlaka önlemler almamız gerekiyor.” diye konuştu.
Tamer Kıran, “Türk Denizcilik Sektörü, deniz çevresinin korunmasına atfettiği öneme istinaden, bu yöndeki tüm uluslararası anlaşmalara taraf olmuş ve bu anlaşmaların gereklerini yerine getirmek için elinden geleni büyük bir azim ve gayretle yapmaya çalışmaktadır.” diye konuştu.
Uluslararası denizciliğin aslında karbon salınımına en az yol açan taşıma şekli olduğunu, küresel karbondioksit emisyonlarının sadece % 3’ünün denizcilik faaliyetlerinden kaynaklandığını belirten Tamer Kıran, “Bununla birlikte yine de sektör, gemilerden kaynaklanan CO2 emisyonlarının sürdürülebilir oranlara düşürülmesi için İklim Değişikliği Sözleşmesi ile yürürlüğe giren daha düşük emisyon seviyelerine ulaşmayı hedeflemektedir.” dedi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün kararı ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren gemilerde kükürt içeriği en fazla % 0,5 olan yakıtların kullanımına başlanacağına dikkat çeken Tamer Kıran, “Söz konusu kükürt düzenlemesinin uygunluğu, tüm dünyada yoğunlaştırılmış denetimlerle kontrol edilecektir. Önümüzdeki beş yıl boyunca, yeni IMO düzenlemelerine uyumun gemi sahiplerine toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyar ABD doları olması beklenmektedir. Bu toplam maliyet 1 Ocak 2020’den itibaren düşük kükürtlü yakıtlara geçiş yapmak için değişen küresel ihtiyacın uygulamasının maliyetini de içermektedir.” İfadelerini kullandı.