Simone Kaslowski: Teknolojilerin Türkiye’de üretilmesi kritik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, makine öğrenimi, blok zincir gibi yeni nesil teknolojilerin üretilmesi ve kullanılması, sektör ve ölçek fark etmeksizin verimlilik ve katma değer artışında katalizör oluyor. Çağın dinamiklerinin yakalanmasında ‘büyük veri’ kritik bir rol oynuyor” diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, makine öğrenimi, blok zincir gibi yeni nesil teknolojilerin üretilmesi ve kullanılması, sektör ve ölçek fark etmeksizin verimlilik ve katma değer artışında katalizör oluyor. Çağın dinamiklerinin yakalanmasında ‘büyük veri’ kritik bir rol oynuyor.” dedi. Kaslowski, TÜSİAD tarafından bu yıl ikincisi çevrim içi olarak “Oyunun Kuralları Değil, Kendisi Değişti” temasıyla düzenlenen “Dijital Türkiye Konferansı”nda yaptığı konuşmada, Covid-19 salgınının ve aşırı iklim olaylarının, küresel ölçekteki risklere ve krizlere hazırlıklı olunmasının kritik önemini gösterdiğini, mevcut sosyal ve ekonomik altyapıların ve iş yapma biçimlerinin bu süreçlerde birçok sınavdan geçtiğini, birçoğunun da sınıfta kaldığını söyledi. Bugün ülkelerin kalkınma stratejilerini gözden geçirmeleri ve değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde yapılandırmaları halinde başarının sürdürülebilir olacağını aktaran Kaslowski, gerek salgın sürecinde dayanıklılığın gerekse toparlanma sürecine geçişin unsurlarına bakıldığında, bu dinamiklerin belkemiğini dijitalleşmenin oluşturduğunu vurguladı. Ülkelerin dijitalleşme derecesinin, rekabetçiliği etkileyen en temel faktör olduğuna işaret eden Kaslowski, “Dinamik nüfus yapımız, bilişim teknolojilerinin kullanımındaki artış ve mobil uygulamaların gelişimi itibarıyla dijital dönüşüm sürecinde güçlü bir mesafe katetme potansiyelimiz var. Bu potansiyeli hayata geçirmek için eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, yetkin insan kaynağının korunması, genişbant altyapısının güçlendirilmesi, KOBİ’lerin teknoloji kullanımının desteklenmesi gibi unsurları içeren geniş bir vizyona ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı. Yenilenen küresel düzene uyum sağlamak için en önemli ihtiyaçlardan birinin teknoloji olduğunu vurgulayan Kaslowski, “Yapay zeka, artırılmış gerçeklik, makine öğrenimi, blok zincir gibi yeni nesil teknolojilerin üretilmesi ve kullanılması, sektör ve ölçek fark etmeksizin verimlilik ve katma değer artışında katalizör oluyor. Çağın dinamiklerinin yakalanmasında ‘büyük veri’ kritik bir rol oynuyor. İnternet, ‘metaverse’ ile kullanıcıya sadece izleme ve takibin çok ötesinde gerçek deneyim yaşatan sürükleyici bir evrene doğru dönüşüyor.” diye konuştu.”

“Büyük veri önemli bir rol oynuyor”

Simone Kaslowski, büyük verinin, ileri malzeme gibi yeni nesil teknolojilerin, üretimde verimliliğin artırılmasının yanı sıra iklim değişikliği ile mücadelede de önemli rol oynadığını belirterek, büyük miktarlarda verinin işlenmesinin enerji tüketimini artırdığını, halihazırda küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 2’sinin, elektrik tüketiminin ise neredeyse yüzde 10’unun kaynağını bu süreçlerin oluşturduğunu, bu oranların kısa sürede yükselmemesi için dijital sektörün de yeşil dönüşümü gerçekleştirmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Yeni teknolojilerin, yeni iş modellerin ve dijital dönüşümün rekabet hukukunu da dönüştürdüğünü ifade eden Kaslowski, “Özellikle rekabet hukukunun teknoloji yoğun sektör ve pazarlara uygulanmasında yeni yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Veriye dayalı piyasaların genişlemesiyle rekabet hukuku ve verinin korunması, teknoloji hukuku gibi alanların kesişiminin artmasını öngörüyoruz. Bu dönemde şirketlerimizin dijital dönüşüm yatırımlarını, çevik ve stratejik bir planlama çerçevesinde gerçekleştirmeleri, etkinliği ve başarıyı belirleyen unsurlar olacak. Dönüşüm sürecinin insan kaynağından veri güvenliğine, iletişim altyapısından organizasyon yapılarına ve paydaşlarla iş birliklerine kadar her alanda bütünsel olarak ele alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Teknolojilerin Türkiye’de üretilmesi kritik”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaslowski, teknolojilerin Türkiye’de üretilmesinin gerek sanayinin gelişmesi ve ekonominin küresel rekabetçiliği gerekse istihdam politikaları açısından kritik olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Dijital okuryazarlığın toplumun tüm kesimlerine kazandırılması, teknolojiye erişimde cinsiyetler ve bölgeler arasındaki farklılıkların giderilmesi de gerekiyor. Dijital dönüşümün odağında insan olduğunu hatırdan çıkarmamalıyız. Dinamik insan gücümüzün ve girişimcilerimizin yenilikçi iş modelleriyle ve en yetkin şekilde ülkemizin kalkınmasını güçlendirmesini arzuluyoruz ve çalışmalarımızı bu odakla sürdürüyoruz.”