Tiyatro: The Tiger Lillies Perform Hamlet

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir Shakespeare klasiği “Hamlet”, kült topluluk The Tiger Lillies’in zengin hayal gücüyle görsel ve müzikal bir deneyime dönüşüyor.

 

 

The Tiger Lillies, Danimarkalı tiyatro topluluğu Theatre Republique ile birlikte Shakespeare’in ünlü trajedisi Hamlet’i yeniden yorumlarken müzik, görüntü ve hareketten oluşan büyüleyici bir dünya yaratıyor. Danimarka Prensi Hamlet’in intikam trajedisi, The Tiger Lillies’in çarpıcı performansı ve Theatre Republique’in yaratıcı sahne tasarımıyla tiyatroseverlere eşi benzeri olmayan bir macera vadediyor.
Alternatif kabarenin yaratıcıları The Tiger Lillies’in müzikleri, çağdaş sirk sanatları, kuklalar, güçlü video görüntüleri… Hamlet’i hiç böyle izlemediniz!

 

 

 

 

 

Etkinlik tarihi: 16 Ekim 2015

Yer: Zorlu Performans Sanatları Merkezi

 

Sinema:

Marslı

 

Vizyon Tarihi: 2 Ekim 2015

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara devamı…

Tür: Bilimkurgu, Aksiyon, Macera

 

Mars gezegenine astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaşadıına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve uluslararası bilim adamı durmaksızın bu ‘Marslı’nın eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da cesur bir kararla kurtarma operasyonunda yer alırlar.
Geçtiğimiz yılın en sevilen bilimkurgu kitaplarından biri olan Andy Weir imzalı The Martian, ülkemizde de yakın zamanda “Marslı” adıyla basılmıştı. Marsta mahsur kalan maharetli astronoy Mark’ın günlüklerinden derlenen çetin bir hayat mücadelesini anlatan film, kırmızı gezegende, kendi yaşam alanını oluşturmaya çalışan genç adamın, hayatta kalmak için türettiği yaratıcı mekaniklere yer veriyor.

 

 

Kitap:

Dünyanın tüm dertleri

 

“Dünya düzenden yoksun değildir. Güneş her sabah doğar. İnsanlar gençleşmez, yaşlanır. Bir sonuç her zaman bir sebebi izler. Dünyanın kumaşında bir düzen vardır.”

 

Neden nefes alıp veririz? Para neden var? Yaşam neden cinsiyeti icat etmiştir? Neden bir şey olması, hiçbir şey olmamasına baskındır? Beyin nasıl çalışır? Gelişkin bir maymun soyundan başka bir şey olmayan ve DNA’sının üçte biri mantar DNA’sıyla ortak olan bizler nasıl yeryüzünün hakimi olduk? Zemin katta yaşayan insanların üst kattakilere göre geç yaşlandığını ya da uygarlık tarihindeki temel kırılma noktasının gıdaları pişirmeye başladığımız an olduğunu duymak sizi şaşırtır mıydı? Peki ya bizi kuşatan evrenin dev bir hologramdan ibaret olması ihtimali?

 

Karmaşık meseleleri biz sıradan insanlar için anlaşılır bir dille anlatmaktaki hüneriyle haklı bir şöhret edinen Marcus Chown bu kez büyük bir işe kalkışıyor: yaşama etki eden her şeyi anlamak ve anlatmak. Kapitalizmden görelilik teorisine, termodinamikten toplum dinamiklerine, seksten hayatın kökenine kadar her şeyi…

 

Dünyanın Tüm Dertleri meraklı bir zihnin, dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için çıktığı galaksiler, uygarlıklar ve türler arası bir yolculuk. Ve yan koltuk sizin için ayrılmış.

 

Sergi:

Sanatçı ve Zamanı

 

İstanbul Modern “Sanatçı ve Zamanı” adlı koleksiyon sergisi ile sanatçıların zaman fikri etrafında birey olarak kendilerini ve çalışmalarını nasıl konumlandırdıklarına odaklanıyor.

 

Sergi, sanatçının zamanı ile toplumun, kültürün, doğanın ve evrenin zamanı arasında kurulan bağa ve hesaplaşmaya dair bir düşünce alanı öneriyor. Geçmişten geleceğe farklı zamanları, belirli ortak temalar çerçevesinde bir araya getiriyor. Sergi, sanatçıların kendi zamanlarını nasıl deneyimlediklerine, geçmişten gelip geleceğe akan zaman karşısında duydukları endişe ve hayal kırıklıklarına, iç zamanları ile başkalarının zamanları arasında kurdukları derin yakınlıklara işaret ediyor. Aynı zamanda sanat yapıtının, gelip geçicilik ve değişim karşısındaki yerine ve dönüşümüne karşı da bir tartışma zemini sunuyor. Sanat yapıtları hangi zamanların içinden geçerek şimdi, şu an izlediğimiz zamanın parçası olurlar? Başka yapıtlarla kurdukları zamansal ilişkinin anlamı nedir? Sanat yapıtları hangi koşullara direnerek veya parçası olarak gelecek zamana kalırlar?

 

“Sanatçı ve Zamanı”, Türkiye’nin mihenktaşı düşünür ve edebiyatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın (1901-1962) “ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında” sözlerini de bir çıkış noktası olarak belirliyor. Tanpınar’ın görüşleri etrafında farklı coğrafyalardan sanatçıların geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki hesaplaşmalarına dair bir görünürlük sunuyor.

 

Sergi 31 Aralık 2015 tarihine kadar İstanbul Modern’de görülebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.