Ferdi Çelik ile mimariye dair herşey…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mesleğine tutkun bir mimar olan Ferdi Çelik ile projelerine dair kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik. “ İnsanın mesleği hobisi olmalıdır” diyen Çelik, bakın daha neler söylüyor…

Ferdi Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Mimar olmaya nasıl karar verdiniz?

Teknik Lise mezunuyum. Son sınıfta mimar olmaya karar verdim ve o zaman mimarlık bölümü olan Teknik üniversitelerin sadece mimarlık bölümlerini tercih ettim. İlk iki yılımı KTÜ de kalan iki yılımı da İTÜ de okudum.

Çelik Çizgi Mimarlığın hikayesi nasıl başladı?

İTÜ son sınıfta iken  Prof. Şule Özüekren tarafından eşi Dr. Yalçın Özüekren ile çalışmam konusunda teklif aldım. Kovuk İnşaat’ta  öncelikle okul ile birlikte part  time çalışmaya başladım. On yıl aynı firmada çalıştım. Patronumun akademik kökenli olması nedeniyle aslında bu eğitim okul sonrasında da devam etti. Kısaca bu süreçte Yalçın Ağabey den çok şey öğrendim. Bu süreç daha çok şantiye ağırlıklı bir süreç olup; yapılan projelerin detaylarının geliştirilmesi, tekliflerin alınması ve satın alma konularını da kapsadığından çok yönlü gelişmemi sağladı. Bu birikimimi ve tecrübemi kendi işimi kurarak değerlendirmek istedim. Başlangıçta bir yıl süren ortaklığın ardından eşim Mimar Handan Çelik ile Çelik Çizgi Mimarlık Şirketini kurduk.

Müşterilerinizin sizi tercih etmesindeki sebepler nelerdir?

1998 yılından bugüne İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki büyük şehirlerde yüzü aşkın proje gerçekleştirdik. Mağaza, ofis, özel konut/villa/köşk, eski eser restorasyonu, sergi ve satış alanları, eğitim yapıları ve laboratuvar alanlarında tasarım, proje, proje yönetimi, uygulama ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Nitelikli işlerin uygulamalarını konusunda üst düzey özel imalatlar yapan alt yüklenicilerle gerçekleştirerek yaptığımız işe verdiğimiz değeri imalatlarımıza yansıtıyoruz.

Proje süreci, yönetimi ve uygulaması boyunca mimariyi etkileyecek tüm disiplinler arası iletişimi sağlayarak mimari tasarımla bütünleşmiş ince yapı imalatları gerçekleştiriyoruz. Mekanik, elektrik, statik ekipleriyle sürekli koordinasyon halinde çalışmanın yanı sıra müşterilerimize aydınlatma tasarımı, grafik/görsel tasarım ve peyzaj gibi mimari tasarımdan ayrı düşünülemeyecek olan alanlarda da öneriler sunuyoruz. Güncel malzemeleri, yapı teknolojilerini ve mimari tasarımdaki yenilikleri dünya genelinde takip ederek, firmamızın uygulamalarına ve mimari görüşüne yansıtmaya gayret ediyoruz. Galiba bunlarda bizim tercih nedenimiz oluyor.

Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz projelerden örnekler verir misiniz?

Yaptığımız işlerden bir kısmına  www.celikcizgi.com.tr adresinde bakılabilir.

Mimarlık kariyerinizde yapmak isteyip de yapamadığınız proje oldu mu?

Çok olmuştur. Yoğun olduğumuz dönemlerde gelen birkaç iş teklifini maalesef geri çevirmek zorunda kaldık. Bu işler mimarlık kariyerimde önemli bir yeri olabilecek işlerdi.

Bence artık mümkün olduğunca bu dünyada yeni alanlara proje yapılmamalı. Yeterince bina olduğunu düşünüyorum. İşlevini yitirenlere yeni işlevler kazandırılmalı daha efektif kullanma yolları geliştirilmeli, sadece atıl olanların yerine yenileri yapılmalı, korunacak yapılara gerekli saygılar gösterilmeli diye düşünüyorum.  Daha küçük alanlarda yaşamayı ve paylaşmayı geliştirmemiz gerekiyor.

Sizin için başarının tanımı nedir?

Önce insan kendini tanımalı, mesleğini ona göre seçmeli ve zamanını çok iyi kullanmalıdır. İnsanın mesleği hobisi olmalıdır. Daha sonrasında eğitimini alacağı yeri çok iyi belirlemeli ve orada eğitimini almalı, eğitim sürecini iyi değerlendirmeli, mesleğini yapacağı donanımları hızla tamamlamalı, ilk yıllardaki çıraklık dönemini doğru yerlerde planlamalı, disiplinli ve verimli çalışmalıdır.

Genç mimarlar için tavsiyeleriniz, uyarılarınız nelerdir?

Bu mesleği seçmeden önce çok iyi tanımalılar. Günümüzde artık mimarlığın da onlarca alt disiplinleri oluştu ve her biri yeni meslekler demek. Bu uzmanlıklara göre hayat planlamalarını yapmalılar. Gelişen ekonomi ve teknolojiler ile artık iş birlikleri değişti. Aynı proje için dünyanın farklı yerlerinde farklı insanlar ile entegre çalışmak gerekiyor. Bu da farklı dilleri konuşma ve teknolojiyi iyi kullanmak demek.

Türkiye’de mimarlığın geleceğini nasıl buluyorsunuz?

Türkiye de mimarlığın gelişimi doğru planlanmıyor. Gelişmiş ülkelerdeki gibi projeler yarışmalar ile yapılmıyor. Mimari ile hiç ilgisi olmayan yöneticilerin istekleri doğrultusunda şekilleniyor. Henüz toplum olarak bu kültür düzeyinin çok uzağındayız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.