Müziğimizin divası, Cumhuriyet tarihimizin en önemli sanatçılarından olan Müzeyyen Senar, vefatının 5’inci yılında anılıyor.
Türk müziğinin efsane sesi Müzeyyen Senar, 5 yıl önce, 97 yaşında İzmir’de hayata gözlerini yummuştu. Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz köyünde 16 Temmuz 1918’de dünyaya gelen ünlü sanatçı Müzeyyen Senar, geçim sıkıntısı yaşayan ailesiyle İstanbul’a göç etti. Ailesiyle 1930 yılında İstanbul’a gelen Senar, Mekteb-i Fakire’de eğitime başladı. Dönemin türkülerini henüz 6 yaşındayken hatasız söyleyen Senar, anne ve babasıyla gittiği bir düğünde şarkı okumasının ertesi günü kekelemeye başladı. Sanatçının “nazar” diye adlandırdığı ve 10 yıl süren bu kekemeliği, iyi şarkı söylemesine mani olmadı.
Müzik öğretmeninin kendisini keşfetmesi üzerine annesinin teşvikiyle 1931’de Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne kaydolan Senar, burada Emin Ongan ile Necati Tokyay’dan usul, nota ve makam eğitimi aldı. Bir yıl sonra Şark Musiki Cemiyeti’nde Hayriye Örs ve Kemal Niyazi Bey’den ders alan sanatçı, aynı dönemde Selahattin Pınar, Yesari Asım Arsoy, Osman Nihat Akın, Lem’i Atlı gibi bestekarlarla tanıştı. Henüz 12 yaşındayken İstanbul Radyosu’na giren sanatçıya böylece şöhretin kapısı aralandı. Senar’ı, genç yaşta yaptığı evliliği ve çocuğu dahi, kendisi için bir yaşam biçimi haline gelen müzikten koparmadı. Senar’ın programını dinleyen, dönemin ünlü gazinocularından İbrahim Dervişzade, gazinonun 1933 yaz sezonunun yıldızlar programına sanatçıyı da aldı. Senar, fasıl değil solo programı yapma şartını öne sürdü ve Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini ilk başlatan müzisyen oldu. Ünlü sanatçının müzik alanındaki kabiliyeti, radyodan yükselen nağmeleri Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez Atatürk’ün huzurunda Dolmabahçe Sarayı’nda şarkı söyledi. İlk kez aldığı böyle özel bir davet karşısında heyecandan eli ayağı birbirine dolaşan Senar, salonun bir tarafında kendisi, bir tarafında saz heyeti şarkılarını seslendirdi.