Özgün mimarisiyle Batum
Ülkemize yakınlığı nedeniyle son dönemde popüler hale gelen Batum kumarhaneleri; renkli gece hayatı; Osmanlı, Rus, Avrupa etkisi altında inşa edilmiş tarihi binaları ve plajlarıyla tam bir tatil cenneti. Her yeri ayrı güzel olan kente hazırlıksız gitmek kaçırılacak eğlenceler, görülmemiş eşsiz manzaralar anlamına geliyor. Bu nedenle Batum gezilecek yerler açısından iyi planlama yapılması gereken turizm merkezlerinden birisi.
Alfabe Kulesi
Batum gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz kule, Batum alfabesinin ve insanının özgünlüğünü temsilen 2010-2012 yılları arasında inşa edilmiş. Kıyı şeridinde bulunan ve yüksekliği 130 metre olan yapının üzerindeki 4 metrelik alüminyum plakalardan yapılmış 33harf kolay bir şekilde görülebiliyor.
Avrupa Meydanı
2007 yılında yapılan ve şehre gelen gezginlerin mutlaka görmek istediği Medea Heykeli’ne ev sahipliği yapan Avrupa Meydanı (Europe Square) kent merkezinde yer alıyor. Özellikle yaz akşamları yerel halkın ve turistlerin vakit geçirdiği meydandaki havuz fıskiyeleri ortama ayrı bir hava katıyor. Yürüyerek rahatça ulaşabileceğiniz kentin ana meydanı hareketliliği hissetmek ve fotoğraf çekmek için ideal.
St. Nicholas Orthodox Church
150 yıllık geçmişiyle kentin en eski dini yapılarından birisi olan St. Nicholas Orthodox Church (Aziz Nikola Kilisesi) Piazza Meydanı yakınında. 1865 yılında kentte bulunan Yunan topluluğu tarafından yaptırılan kilisenin inşasında Trabzon’dan getirilen taşlar kullanılmış. Özgün mimarisiyle Batum’un en güzel binalarından birisi olan Aziz Nikola Kilisesi, Rus hâkimiyetinde geçen yıllarda harap duruma düşmesinin ardından önce 1946’da, sonrasındaysa 1998-1999 yılları arasında iki büyük restorasyon geçirmiş.
Piazza Meydanı
Restoranlar, kafeler ve barlarla çevrili 5.700 metrekarelik meydan İtalyan stili mimarisiyle dikkat çekiyor. Mozaik ve cam unsurlara sahip meydan özellikle akşam birbirinden güzel fotoğrafların çekilebileceği bir yer haline geliyor. Kent halkının keyifli vakit geçirmek için kullandığı alanda yılın belirli dönemlerinde konserler düzenleniyor.
Astronomik Saat
Türünün en eski örneklerinden olan Astronomik Saat, Memed Abashidzade Caddesi üzerindeki eski Gürcistan Milli Bankası binasında bulunuyor. Benzerlerine Prag ve Venedik’te rastlayabileceğiniz saatin en önemli özelliği güneşin, ayın, Zodyak takımyıldızlarının ve gezegenlerin konumlarını belirtmesi. Saatin bir başka özelliğiyse her saat başında farklı melodilerle çalan çanları.
Batum Ortodoks Kilisesi
Neo-Gotik mimarisiyle Avrupa’daki örneklerini anımsatan Batum Ortodoks Kilisesi (Batumi Cathedral of the Mother of God) Gürcü işadamları Zubalashvili Kardeşler’in mali desteğiyle 1898-1902 yılları arasında inşa edilmiş. Üç büyük kubbeye sahip kilise yapımının tamamlanmasının ardından uzun süre Katolik mezhebine ait olmuş. Şehir Sovyet egemenliğindeyken arşiv ve laboratuvar olarak kullanılan dini yapı sonrasında Ortodoks kilisesine çevrilmiş. Günümüzde Batum’un ana katedrali olarak kullanılıyor.
Chacha Saat Kulesi
İzmir’deki saat kulesine benzerliğiyle dikkat çeken Chacha Saat Kulesi (Chacha Tower) Batum’un sahil şeridinde yer alıyor. 2012 yılında mimar Raymond Charles Pérégözetiminde inşa edilen kule 25 metre yüksekliğinde. Adını aldığı Gürcü içkisi “Chacha” nın her gün saat 19.00’da, on dakikalık süreyle 4 çeşmesinden akması kuleyi turistler için ilgi çekici hale getiriyor.
Gonio Kalesi
Diğer adı Batum Kalesi olan askeri Gonio Kalesi (Gonio Fortress, Apsaros), Sarp Sınır Kapısı yakınında olduğu için çoğunlukla ülkemizden şehre geçen turistlerin Batum gezilecek yerler listelerinde ilk sırayı verdikleri tarihi yerlerden birisi. 1. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen ve sonrasında yerleşime açılan kalenin içerisinde On İki Havari’den biri olan Aziz Mathias’ın mezarının olduğuna inanılıyor.