Bakan Kurum, Karadeniz için İklim eylem planını açıkladı…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanı  Murat Kurum Karadeniz için iklim eylem planını açıkladı. Sıfır Atık Yönetmeliği ile ilgili de konuşan Kurum, “Dünyaya örnek olacak bir adımı bugün itibarıyla atmış oluyoruz. Bugün yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile artık ülkemizin tümünde Sıfır Atık Projesi yaygınlaşmış hale gelecek” dedi.

İklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye ilk adımı Karadeniz Bölgesi’nde attı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’da Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’nı açıkladı. Plana göre, öncelikli olarak Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de dere yataklarında bulunan binalar tespit edilecek ve bu binalar taşınacak. Yüksek heyelan riski olan bölgelerdeki binalar tespit edilecek ve bu bölgelerde inşaa faaliyetlerine izin verilmeyecek. Yerel yönetimlerin uhdesinde olan ömrünü tamamlamış köprüler tespit edilerek kaldırılacak.Karadeniz Sahil Yolu’nda ve risk altında olan karayollarının altyapısının belli noktalarında ani oluşan taşkınların denize iletilmesini sağlayan su hatları ve tüneller oluşturulacak.Tüm köy yolları 1 yıl içinde gözden geçirilecek.Bölgedeki yapılaşmada enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli yerel yapı malzemelerinin kullanımı özendirilecek ve yaygınlaştırılması desteklenecek.Bölge genelinde yol yapımında geçirgen materyaller kullanılması teşvik edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’da iklim değişikliğine karşı atılacak adımları içeren Karadeniz Bölgesi iklim Değişikliği Eylem Planı’nı açıkladı. 11. Kalkınma Planı’nda iklim değişikliği ile mücadeleye yer verildiğini belirten Kurum,”Devlet olarak, iklim değişikliğinin ülkemizdeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek için tüm kurum ve kuruluşlarımız, Bakanlıklarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz, üniversitelerimiz bu konuda çok daha etkin rol alacak” dedi.

Bakanlık olarak Türkiye’nin 7 bölgesi için ayrı ayrı İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlayacaklarını söyleyen Kurum, önceliğin Karadeniz’e verildiğini belirtti.Kurum, ”Deniz suyu sıcaklığının son 40 yılın en yüksek seviyesinde gözlenmesi, buna bağlı olarak yağışların artması, bölgenin engebeli yapısı nedeniyle afet riskinin artması, can ve mal kaybı yaşanmasından dolayı önceliği Karadeniz Bölgemize verdik” diye konuştu. Bakan Kurum, diğer bölgelerde de çalışmaların süratle devam ettiğini ve 6 ay içinde her bölge için hazırlanan eylem planlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

15 maddelik Karadeniz Eylem Planı

Bakan Kurum, Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’nda atılacak adımları şöyle sıraladı:

-Mekânsal strateji planı ve bütün ölçeklerdeki mekânsal planlar iklim değişikliği parametreleri dikkate alınarak hazırlanacak.Bölgeye ait Mekânsal strateji planları çerçevesinde alt ölçekli planlar revize edilecek. Bu revize işlemi biter bitmez de bahsedilen 6 ilimizdeki belediyelerden alt ölçekli planların gözden geçirilmesini isteyeceğiz. -Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Artvin ve Samsun illeri öncelikli olmak üzere dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ve taşıma süreci planlanacak.Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Samsun ve Artvin illerinde öncelikli olarak dere yataklarında yer alan binaların tespit çalışmalarına başladık. Bölgede yaklaşık 19 Bin akar dere, 131 Bin de kuru dere bulunuyor. 6 ilimizde bulunan ve birinci derece risk grubundaki 367 derenin taramasını bitirdik. Temmuz ayı sonuna kadar tüm derelerin taramasını bitireceğiz. 1430 kilometre yol üzerinde de inceleme yaptık. Dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan, acil ve öncelikli taşınması gereken 1950 adet bina tespit ettik.Riskli bölgelerde yaşayan 2000 aileyi, kentsel dönüşüm kapsamında yapacağımız konutlara taşıyacağız. Bundan böyle Karadeniz Bölgemizde dere yatakları ve riskli bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, yeni bir yol haritasıyla başlatıyoruz. İlk olarak, Trabzon Araklı merkezde tespit edilen Özgen ve Yolgören mahallesinde 200 konutun inşaatına TOKİ Başkanlığımız başladı.Bakanlığımıza bağlı TOKİ Başkanlığımız eliyle bu riskli bölgelerde 2023 yılına kadar15 Bin konut inşa edeceğiz. Dere yatağında bulunan binaların taşınması sürecinde hiçbir mağduriyet yaşanmayacak. Taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü desteği kardeşlerimize sağlayacağız. Öte yandan Bakan Kurum, Sıfır Atık Yönetmeliği’ne ilişkin “Dünyaya örnek olacak bir adımı bugün itibarıyla atmış oluyoruz. Bugün yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile artık ülkemizin tümünde Sıfır Atık Projesi yaygınlaşmış hale gelecek” ifadelerini kullandı.

IMG-0474 IMG-0475 IMG-0476

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.