28 yıldır her genç kızın hayallerini süsleyen sihirli elbiseyi somutlaştıran Akay Gelinlik’in Baş Tasarımcısı Sezanur Akay, bu sayımıza konuk oldu.
“Biz hayal satıyoruz; el emeğimiz, göz nurumuzla hayalleri şekillendiriyoruz” sözleriyle çalışmalarını özetleyen, tasarımlarıyla ve farklı çizgisiyle moda dünyasında büyük beğeni toplayan Sezanur Akay ile Akay Gelinlik’in yeni koleksiyonu ve gelinlikte moda kavramını konuştuk…
– Akay Gelinlik’in hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?
Bu mesleğin kökü bizde çok eskilere dayanıyor. Dedelerimizin dedeleri Rusya’dan gelen elbiselerin alınıp satılma işleriyle ilgileniyormuş. Biz de atalarımızdan kalan bu mesleği devam ettirdik. İlk yıllarda konfeksiyon ve elbise üzerine hizmet veren bir firmaydık. İstanbul’a geldikten sonra ise düğün alışverişlerine yönelik bir işletme açmaya karar verdik. Mahmutpaşa Sultanhamam’da tamamen gelinlik, nişanlık, çeyiz ve parfümeri içerikli bir işletme açtık…
Sonraki yıllarda butik ve kumaş alanına yöneldik ve 1993’te Fatih’te ilk atölyemizi açtık. Daha sonra Mahmutbey’de 3 bin metrekarelik bir showroom açtık. Burası üç katlı bir yerdi ve her katında farklı ürünler satılıyordu. İstanbul’un bir ucu diye nitelendirdiğimiz yerlerden müşterilerimiz geliyordu, defileler düzenliyorduk; bana göre Akay’ın temeli burada atıldı… Sonrasında Bakırköy, Nişantaşı ve Erenköy olmak üzere üç adet butik mağaza açtık. 2011 yılından bu yana ise Hüseyin Paşa Köşkünde işlerimize devam ediyoruz…
– Akay Gelinlik’te bir gelinlik nasıl hazırlanıyor? Özellikle kumaş ve aksesuar seçimlerinizde baz aldığınız kriterler nelerdir?
Koleksiyonu hazırlarken bir şeylerden ilham alarak değil de spontane olarak çalışıyorum. Prova mankeni üzerinde kumaşlarla oynayarak, iğneleyerek “Ne yapılabilir” sorusuna cevap arıyorum. Tasarım aşamasında ise öncelikle kumaşı seçiyoruz, modeli çiziyoruz ve gelinliği vücuda göre şekillendirmek için ilk provayı yapıyoruz. İkinci provada gelinlik şekillenmiş oluyor ve aksesuar seçimine geçiliyor. Üçüncü provada ise gelinlik tamamlanmış oluyor…
“Gelinlik, gelinin karakterini ve ruhunu yansıtır”
– Akay Gelinlik, hazır modellerin yanı sıra kişiye özel tasarımlarda yapıyor. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Tasarım aşamasında gelin adayının bakışından, duruşundan tutun da yaşam tarzına kadar herşeyi en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyoruz. Çünkü çalışma neticesinde ortaya çıkacak olan gelinliğin, o gelinin karakterini ve ruhunu yansıttığına inanıyorum. Tasarımda da aslolan zaten budur…
Şu noktaya da değinmek istiyorum. Akay denilince akıllara genelde gelinlik geliyor, fakat Akay büyük bir moda evi. Biz abiye elbiseler, after party elbiseleri ve kına kıyafetlerinin yanı sıra farklı birçok tarzda elbise de dikiyoruz.
– Gelinlikte moda kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle geçmişle günümüzü kıyasladığınızda ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?
1920’lere baktığınızda çarliston, 30’larda daha düz çizgiler, 40’larda barok tarz… 70’lere kadar bu karakter sürüyor. Ancak 80’lerde gelinlikte moda tamamen yok olmuş durumda ve değişen sadece renkler… 2000’li yıllarda ise dantelin tekrar dönüşüyle birlikte sektörde bir gelişim ve değişim söz konusu diyebilirim…
“vücut yapısına göre gelinlik seçimi”
– Genç kızlar gelinliklerini seçerken nelere dikkat etmeli? Okuyucularımıza özel tüyolar verir misiniz?
Her gelinlik herkese çok yakışır diye bir durum söz konusu değil… Vücut yapısının yanı sıra bu durum ifade ile de yakından ilgili. Gelin adayları çoğu zaman ellerinde bir gelinlik fotoğrafıyla geliyor ve fotoğraftakinin aynısını istiyorlar. Böyle durumlarda “O gelinlik size olmaz” sözü çok acımasız olabiliyor. Bunun yerine, benzer tarzda gelinliği üzerine giydirip neden o gelinliğin olmayacağını kendisinin görmesini istiyoruz. Çünkü biz hayal satıyoruz; el emeğimiz, göz nurumuzla hayalleri şekillendiriyoruz…
Bir başka nokta ise vücut yapısına göre gelinlik seçimi… İnternette dolaşan şeyler vardır ya; armut tipi vücutlu olanlar böyle gelinlik seçmeli, elma tipi vücudu olanlar şöyle gelinlik seçmeli… Bu genellemeler çok yanlış. Ancak şöyle birşey söyleyebiliriz; baseni olan gelinler vücuda oturan modellerden kaçınmalı, boyu kısa olanlar ise tercihini dökümlü gelinliklerden yana kullanmalı. Mesela kilo her zaman dezavantaj olarak değerlendirilir ama aslında doğru tasarımlarla bu durum da aşılabilir. Bu noktada gelin adaylarımızın güvendikleri tasarımcılarla yola çıkmaları çok önemli…
– Duvak seçimi de en az gelinlik kadar önemli… Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Duvağın yeri bizim toplumumuzda çok önemli. Duvak, gelinliği tamamlayan bir unsur. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Ben gelinliğin çok modelli ve dantelinin yoğun olduğu durumlarda, duvağın sade olmasından yanayım. Hatta çok modelli bir gelinlikte duvak fazla bile olabiliyor. Bu gibi durumlarda sadece aksesuarla da gelinlik tamamlanabilir. Bir başka nokta ise çift duvak kullanılması. Gelin evden çıkarken veya fotoğraf aşamasında uzun duvak kullanıyor, düğünde ise rahat kullanımı dolayısıyla kısa duvağa geçiyor. Uzun bir duvağa göre tasarlanan gelinlikle, kısa duvak kullanımı ise çoğu zaman gelinliğin havasını değiştiriyor. Bu gibi durumlarda da duvak değiştirmek yerine sadece aksesuarla devam edilmesinden yanayım…
“BİZİM TOPLUMUMUZDA GELİN ÇOK FARKLI BİR OLGU!”
– 28 yıldır her genç kızın hayallerini süsleyen sihirli elbiseyi somutlaştırıyorsunuz. Bu nasıl bir duygu?
Bizim toplumumuzda gelin çok farklı bir olgu… Ben bu kadar yıldır bu işin içinde olduğum halde ne zaman bir gelin görsem duygulanıyorum, yeni bir tasarım yaptığımda ise hâla heyecanlanıyorum…
Biz burada gelinliğin tasarımı bittiği zaman, müzik eşliğinde seremoni yapıyoruz; gelinin üzerinden buğdaylar, paralar saçıyoruz… Bu kutsal bir meslek ve ben işimi aşkla yapıyorum.
“AKAY’IN BİR ÇİZGİSİ VAR; SADE, YALIN BİR ÇİZGİ”
– Akay’ın bu seneki koleksiyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bu seneki koleksiyonumuzda düz bir çizgiye sahip. Dantel, gipür ve tül kullanımı ağırlıkta. Koleksiyonumuzda sırt detayları, dantel kollar, demonte askılar ve balık modeller göze çarpıyor. Renklerde ise mavi ve açık pudra çok revaçta..
Bir sürpriz olarak da gelinlerin after party’lerinde de Akay şıklığının devamının sağlanması için koleksiyonumuzda mini olabilen gelinlikler de yer alıyor…
– İleriye yönelik hedefleriniz ve projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Dubai’de şube açmak istiyorum… Dubai halkı gelinliğe ve giyime çok özen gösteriyorlar, oryantal bir giyim tarzları var ve Akay’ı biliyorlar… Oradaki fashion şovlardan teklifler de geliyor. Hayalim, ilerleyen aşamalarda böyle bir şubeleşme diyebilirim…
“Teknoloji hayal gücünü öldürdü!”
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte konfeksiyona yönelme durumu fazlalaştı. Gelin adayları hayal etmek yerine internetten beğendikleri gelinlikler içerisinden karar vermeye çalışıyorlar. Bu noktada şunu söylemek isterim: Teknoloji hayal gücünü öldürdü! Önceden bu kadar iletişim yaygın olmadığı için herkesin kişisel beğenileri farklıydı. Ancak günümüzde her şey aynılaştı ve bu durum artık standartlaşmaya doğru gidiyor…
Biz çocukluğumuzda radyo tiyatrolarını dinlerken, dinlediğimizi hayal ediyorduk; bahsi geçen kişiler nasıl, objeler nasıl… Bir hayal dünyamız vardı. Ancak teknolojiyle birlikte hayal dünyası ortadan kalktı… Şimdi bir genç kıza gelinliğini tasarlarken; eteğini şöyle yaparım, yakasına şunu koyarım dediğinizde kız onu hayal edemiyor… Somut olarak görmek istiyor…
Kısaca SEZANUR AKAY…
1962 yılında Samsun’da doğdum. Kadıköy Kız Koleji’ni bitirdiğim yıllarda büyük bir trafik kazası geçirmiştim. Kazadan sonraki birkaç yılımı evde geçirmek zorunda kaldım. Sonraki yıllarda ise aile firmamız olan Akay’da babam ile birlikte çalışmaya başladım; ağabeyim Ermiya Akay ve kardeşim Mustafa Akay’ın da Akay bünyesine katılmasıyla birlikte işlerimizi büyüttük…
Ben 28 senedir bu mesleği yapıyorum. İşin atölyecilik kısmında ise yaklaşık 20 senedir devam ediyorum…