Kaliteli yaşamın sırrı: Spor ve sağlıklı beslenme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Spor ve beslenme denilince akla ilk gelen şeyin kilo vermek olması çok üzücü… Biz tamamen bu algıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazları;

 

Spor ve sağlıklı beslenmeolarak beyinlere kazınmalıdır.”

 

Spor ve sağlıklı beslenmenin sağlıklı yaşam için önemine değinen Yaşam Koçu Kadir Efe Olgun, keyifli bir söyleşi ile konuğumuz oldu. Black or White okurları için oldukça önemli bilgiler veren Olgun “Yaşam koçluğu, bireylerin değişim sürecini destekleyen, bireyleri motive ederek değişim sürecini hızlandıran ve değişimin kişinin kendi kontrolünde gerçekleşmesini sağlayan bir program bütünüdür.” sözleriyle de mesleğinin farkındalık yaratma noktasındaki önemine değindi.  İşte,Kadir Efe Olgun ile gerçekleştirdiğimiz çok özel röportaj…

 

-Kadir Bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Özgeçmişinize dair neler söylemek istersiniz? Neden Yaşam koçluğunu seçtiniz?

 

1983 İstanbul dogumluyum. Maltepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nü bitirdim. Spor benim cocuklugumdan beri içinde oldugum bir şey… 8 yaşında oynamaya başladıgım basketbolu omuzumda yaşadığım sakatlıktan dolayı 20 yaşında bırakmak zorunda kaldım.

 

Üniversite yıllarım okul takımı, fitness ve tv sektörü olarak devam etti… Okul bitince de tv sektöründe calışmaya devam ettim. Omuz sakatlığım tekrarlayınca ameliyat olmaya karar verdim, ameliyat sonrasında fizik tedavi falan derken fitnessın önemini daha da anladım. Bu anlamda kendimi güçlendirmek için devam ettim ve profesyonel şekilde yapmaya başladım… Federasyon ve özel sertifika programlarıyla kendımı geliştirdim. 4 yıldır da spor ve beslenme koçluğu yapmaktayım..

 

Profesyonel sporculuk ve beslenme koçluğu yaparken insanların spor aktivitesinde, fıziksel ve ruhsal rahatlama beklentisi olduklarını farkettim. Spor koçluğu seanslarımda danışanlarımla genel olarak performans konusu üzerinde çalışmalar yaptığımız için onların ihtiyaç duydugu diğer alanlarda da değişim sağlayabiliceğim için yaşam koçluğu benim seanslarımın olmazssa olmazı haline geldi.

 

– Hayatta her şey her zaman yolunda gitmiyor ve devreye yaşam koçu giriyor. Bu noktada danışanlarınıza gerek spor gerekse beslenme koçluğu aşamalarında uygulamış olduğunuz stratejiler nelerdir? Size ne gibi sorunlarla geliyorlar? Çözüm süreci nasıl gerçekleşiyor?

 

Bana kilo aldıkları için mutsuz, ama buna rağmen spor ve sağlıklı yaşama zaman ayıramayacaklarından yakınarak geliyorlar… Ben de spor ve beslenme koçu olarak, onlara aslında hedeflerine ulaşmalarının kararlı ve organize olarak mümkün olduğunu fark ettiriyorum.

 

Bedensel sağlığa kavuşmanın ve beslenmenin bir yaşam tarzı olduğu konusunda farkındalık yaratıyorum. Böylelikle hedeflerine ulaşabilmek için yaşamlarını planlayıp, gerekli disiplinler çerçevesinde günlük yaşantılarını organize edebiliyorlar,  vakitsizlik sorunları ortadan kalıyor…

 

-Zihin ve ruh dengesinin kurulması aşamasında spor şüphesiz ki en önemli faktörlerden… Bu noktada spor koçluğu alanındaki çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Egzersiz yapmayı bir iş, alışkanlık haline getiriyoruz. Kendinizi yenmenizi, kendinizle yarışmanızı, ileriye taşımanızı sağlıyor, zihinsel ve fiziksel olarak güçlendiriyoruz…

 

Kişinin beslenmesi her şey düşünülerek hazırlanır; çünkü beslenme ve egzersiz aşamasında mutsuz olmaması gerekir… Zihin terapisi için sabah uyanınca hayal gücü kullanılarak gözler kapalı şekilde 5-10 dakikalık nefes egzersizleri güne mutlu başlamak için önemlidir…

 

Women-Exercising

 

-Spor ve beslenme denilince akıllara kilo verme geliyor. Kilo verme sürecinde ne gibi teknikler uyguluyorsunuz. Bilinçaltı faktörü ne derece önemli?

 

Spor ve beslenme denilince akla ilk gelen şeyin kilo vermek olması çok üzücü… Biz tamamen bu algıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazları;

 

Spor ve sağlıklı beslenmeolarak beyinlere kazınmalıdır. Kişilerin isteklerine göre değişkenlik gösterir sağlıklı kilo vermek, verdiği kiloların daha fazlasını geri almamak için sporla kombine ve kas kaybına uğratmadan egzersizler ayarlıyoruz…

 

-Sağlıklı beslenme kavramına dair bir değerlendirme yapar mısınız? Sizce sağlıklı beslenmenin kuralları nelerdir?

 

Sağlıklı beslenmek hayatınızdan her şeyi çıkarmanız anlamına gelmiyor. Bu noktada insanların kendılerıne zarar veren yiyecekeleri tüketmemeleri gerektiğini onlara farkettirmermiz gerekiyor.

 

Tüketilen gıdaların kalori miktarları ve kaloriyi neyde aldınları şekerdenmi? Proteindenmi? Gibi… Öğün sayısı ve aralıkları, ilk öğünün önemi, günlük protein miktarı, porsiyonlar, tuz, şeker, yağ gibi ürünlerin tüketim miktarı,sebze ve meyve tüketimin önemi ve meyve tüketiminin saatleri, su, besinlerin tazeliği ve hazırlanışları, lifli yiyeceklerin tüketimi. Bunlar sağlıklı beslenmenin kurallarını oluşturan başlıca şeyler…

 

-Verimlilik, performans ve konsantrasyon artırımı aşamasında beslenmenin önemi nedir?

 

Beslenme, performans için en önemli faktördür… İstenilen vücuda ulaşım aşamasındaki önem sıralamasında %70 lik bir orana sahiptir beslenme. Alkolden ve uyuşturucudan uzak durulmalıdır. Karbonhidrat güç kaynagımızdır, vücudurmuz ve beynimizinn enerjisini ondan elde ederiz buda odaklanmamızı performansımızı ve konsantrasyonumuzu etkiler…

 

-Son yıllarda çok konuşulan alkali beslenme hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Alkali beslenme ile ph miktarını arttırarak suyun vücuda yararını en üst seviyeye çıkarmak hedeflenir. Spor yapan insanların yapabileceği bir sistem olduğunu düşünmüyorum… Daha çok ev hanımları, durağan hayat yaşayan insanlarının yapabileceği bir beslenme biçimi olduğunu düşünüyorum…

 

-Beslenmenin doğru bilinen yanlışları hakkında bilgi alabilir miyiz? Okuyucularımıza özel tüyolar verir misiniz?

 

Bence en önemli, doğru bilinen ve sıkça yapılan hata; yemeden zayıflamaya calışmaktır… Bunun yanında yağ tüketimini sıfıra düşürmek karbonhidratı sıfıra düşürmek büyük yanlışlar… Bir de kızarmış ekmek klışesi vardır.Kızarmış ekmeğin diğerinden hiç bir farkı yoktur, hatta tam aksine ısıya maruz kaldıgı için çok az miktarda da olsa protein kaybına uğrar.Domates, havuç ve mısırda ısıya maruz kaldığında olduğundan daha fazla şekerlenme yapar.Buda yapılan yanlışlardan birisidir,çok fazla tüketilmemelidir. Karbonhidrat ile protein alınmaz derler, kilo yaparmış; tam aksine karbonhidrat, vücudun proteini daha hızlı ve daha kaliteli sentezlemesine yardımcı olur..

 

-Siz bu sorunlara nasıl yaklaşıyorsunuz? Çalışma aşamalarınızdan bahseder misiniz?

 

Yaşam koçluğu, bireylerin kendileri hakkında farkında olmadıkları, unuttukları ya da görmezden geldikleri, çeşitli sebeplerle arka plana ittikleri, özelliklerini becerilerini başarılarını ön plana çıkararak onlara değişim istedikleri özelliklerini konularda motivasyon sağlar. Kendi belirledikleri plan ve program doğrultusunda ulaşmak istedikleri hedefe kendi karakterleriyle en uygun yöntemlerle ve yapabilecekleri en kısa sürede ulaşmalarını sağlamaktır. Yaşam koçluğunun hiçbir alanında tavsiyeye yer yoktur.  Çünkü bireyler farklı karakterlerde farklı konularda uzmanlaşarak kendi yönlerini çizerler. Burada yaşam koçuna düşen, danışanının kendi kapasitesini, kendi hayatını planlama becerisinin ve hedeflerine ulaşmak için sahip olduğu gücün farkına varmasını sağlamaktır. Sonuçta bir şeyin farkına vardıktan sonra onu bir daha bilmezden gelemezsin. Bu da bireysel farkındalığın önemini yeterince açıklıyor.

 

-Milletçe uzun yıllar kendimizi ruhen iyi hissetmediğimiz dönemleri geçiştirdik ve psikolog kavramını yaşamımıza entegre etmemiz zaman aldı diyebiliriz. Peki, insanların yaşam koçluğuna bakış açısı nedir? Yaşam koçluğunun dünü ve bugünü hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

 

Yaşam koçluğu, bireylerin değişim sürecini destekleyen, bireyleri motive ederek değişim sürecini hızlandıran ve değişimin kişinin kendi kontrolünde gerçekleşmesini sağlayan bir program bütünüdür. Toplumumuz, yaşam koçluğunu psikolog seanslarıyla karıştırarak yaşam koçundan bir derdine çare bulmasını, bir problemini çözmesini beklemektedir.  Koçluk seansından sonra da ”neyim varmış ” sence ben bunu nasıl yaparım” gibi sorular sormaktadır. Sanılanın aksine yaşam koçu, kişiye teşhis koymadan ne gibi bir sürecin içinde olduğunun bu süreci ne şekilde ne sürede aşabileceği kendini farkına varmasını sağlamaktadır.

 

Yaşam koçluğu, toplumuzda danışanların hayatında mucizeler yaratarak her şeyi yoluna sokan kişi olarak bilinirken, yaygınlaştıktan sonra aslında kişinin değişim sürecine katkıda bulunan bir faktör olduğu anlaşılmıştır.

 

-İleriye yönelik hedefleriniz nelerdir?

 

İleriye yönelik olarak hedefim daha çok kişiye ulaşıp, kişilerin hayatlarında zaman ayırmadıkları sporun onlar için ne kadar yararlı bir şey olduğunu fark ettirmek ve bunun bir görsellik, bir zorluk değil de yaşan biçimi olduğunu benimsetmektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.