Kemal Soğancı, Varan Turizmi kalitenin ve güvenin öncüsü yapacağız

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli okuyucularımız bu ay ki röportajımızda Varan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Soğancı ile Varan Turizm’in hikayesini, yatırımlarını, projelerini konuştuk. Sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Kemal Soğancı; Varan Turizm olarak ülke ekonomisinin gelişmesine daha fazla istihdam sağlayarak Global ve tanınmış bir markayı yaratışını sizler için anlattı.

-Kemal bey kendinizden biraz bahseder misiniz?

Varan Turizm olarak ülke ekonomisinin gelişimine daha fazla istihdam sağlayarak ve katma değer yaratacak global ve tanınmış bir marka yaratarak destek olmaya çalışıyoruz.

Soğancı Grubun temeli 1800’lü yıllarda Hacı Şükrü Soğancı tarafından atılmıştır. Tek odalı dükkanında kantariye, nalburiye, tuhafiye ve bakkaliye işi yapan Hacı Şükrü Soğancı, 1. Dünya Savaşı’nda Ruslar tarafından dükkanının yakılmasıyla her şeyini kaybediyor. Bir süre çiftçilik yaparak eski dükkanını yeniden kazanıyor. Daha sonra oğlu Ahmet Kemal Soğancı; iş alanını konfeksiyon, mefruşat ve manifaturacılık alanında geliştirip büyütüyor.

Ben 1967 Samsun doğumluyum. Evliyim ve iki kızımla bir oğlum var. Dedemden bayrağı 1974 yılında devralan amcam ve babam; 1984 yılında girişimlerini daha da geliştirip, büyütmüştür. Ben de çocukluk yıllarımdan itibaren babam Merhum Hacı Ünal Soğancı ve amcam Ragıp Soğancı ile birlikte ticaretle iç içe olarak büyüdüm. Ailemize ait tarım, mobilya, tekstil, akaryakıt, gıda gibi sektörlerdeki faaliyetlerimizle ilgilenerek ticari hayatıma kesintisiz bir şekilde devam ettim. 1994 yılında tüm ticari faaliyetlerimizi Anonim şirket bünyesinde toplayarak ve günden güne büyüterek devam ediyoruz. Grup faaliyet alanımıza en son 2020 yılında şehirlerarası yolcu taşımacılığını Varan Turizm ile ekledik. Şu anda oğlum ve kızım da bana özellikle Varan Turizm’de ve de Tesis Yönetiminde destek olmaktalar. Umarım Onlar da benim gibi genç yaştan itibaren ticaret hayatının içinde olarak sonraki nesillerimize bu faaliyetlerimizi daha da sağlam ve gelişmiş bir şekilde devreder.

-Sizi Varan Turizm’i almaya sevk eden en büyük neden ne oldu?

Türkiye’de Şehirlerarası yolcu taşımacılığı; her ne kadar yüksek teknoloji, modern ve konforlu araçlar, gelişen karayolları ağı ile günden güne daha da büyüyen bir sektör olsa da, hizmet kalitesi, yolcu profilindeki yükselişe aynı oranda cevap verememekteydi. Evet belki otobüsler daha teknolojik ve rahattı, yollar daha geniş ve güvenliydi ama kaliteye öncelik veren otobüs yolcusu profiline halen yeterince cevap verilemediği için, bu yolcular mecburen belirli güzergahlarda uçak ve tren gibi diğer alternatif ulaşım araçlarını tercih ediyorlardı, veya hizmet kalitesi açısından daha azıyla yetinmek durumunda kalıyorlardı. Bir de geçmişte “Varan” markası, her zaman yolcuları tarafından kaliteyi simgeleyen ve rakiplerinden her zaman bu anlamda ayrılan bir firmaydı. Bu süre zarfında “Varan” algısını devralan gerçek bir rekabetin olmadığını ve bu algının bugün bile değişmediğini görmek, bana Varan Turizm’i yeniden hayata geçirmenin ne kadar doğru ve yerinde bir karar olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda şirketimizin misyonu; ulaşım sektöründe Türkiye’nin beklediği, Türk halkına yakışır kalitenin ve güvenin öncüsü olmak ve bu şekilde ülke istihdamına ve verimliliğe imkân sağlamaktır. Ülkemizin önemli sorunlarından biri olan katma değer yaratacak marka eksikliğini gidermeyi amaçlayan Varan Turizm, tüm dünyada tanınmış bir marka olarak, Türkiye’yi temsil eden kaliteli hizmet anlayışının ulaşım sektöründeki temsilcisi olma hedefindedir.

– Ulaştırma sektörü çok hızlı değişim gösteren bir sektör rekabet ve yolculuk kalitesinin yükselmesi için neler yapıyorsunuz?

Sektörde Varan Turizm’i rakiplerinden ayıran çok bariz farklar var. Örneğin sadece bize ait özel terminallerin olması, filomuzun tamamının 2020 model ve üzeri araçlardan oluşması, araç içi ikramlarımızdaki farklı ikram seçenekleri, fiyat-performans oranı, her zaman ulaşılabilir olmak ve personelimizin her zaman yolcu memnuniyetini ön planda tutan kaliteli hizmet bilinci, bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özellikler. Bilhassa Kaptanlarımız; detaylı bir eleme aşamasından geçtikten sonra ve de aralarından en tecrübeli olanlar seçilerek hizmet veriyorlar. Bu özellikleri daha da geliştirerek her gün kendi kendimizle yarışıp çıtayı daha da yükseklere çıkarmaya gayret ediyoruz.

-Varan Turizmin öncelikleri nelerdir?

Önceliğimiz tabii ki her zaman güven. Tüm yolcularımızın bize canlarını emanet ederken bize sonuna kadar güven duyarak bunu yapmalarını, kafalarında bu anlamda şüpheleri olmamasını arzu ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Daha sonrasında da satın aldıkları hizmetin karşılığını kalite olarak sonuna kadar almalarını ve daimi yolcularımız olarak kalmalarını istiyoruz. Bu sebeple hem yolculuk sırasında, hem de yolculuk sonrası hizmetlerimizde son derece titiz davranarak, her zaman yolcularımızın sesine kulak verip onları dinlemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Tabii ki bizim de eksikliklerimiz olabiliyor. Bu anlamda yolcularımızın sesi, bize birçok konuda her zaman yol gösteriyor.

-Varan Turizmi diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir?

Bana göre Varan Turizm’i sektördeki diğer rakiplerinden ayıran en önemli özelliği, sektörde yapılanları herkesten farklı ve daha kaliteli bir şekilde yapmaktır. Yapılanın en iyisini yapmak, bizi diğerlerinden ayıran temel özelliklerden bir tanesi. Bunun dışında personel kalitemiz, özenle seçilmiş kaptan ve hostlarımız, bakımlı, temiz, yeni ve teknolojik araçlarımız, ikram çeşitlerimiz ve mola yerlerimizle, Varan Turizm olarak diğer firmalardan ayrıldığımızı düşünüyorum.

-Varan Turizm olarak yeni yatırımlarınız var mı? Nelerdir?

Varan Turizm olarak 2020 yılından itibaren en büyük misyonumuz markamızın gücünü farklı alanlarda da gösterebilmek. Bu anlamda yeni yatırımlarımızı özellikle Lojistik, Uluslararası yolcu ve Kargo taşımacılığı, Tesis ve Konaklama hizmetleri alanlarında konumlandırmayı planlıyoruz. Amacımız; Varan kalitesini ve ayrıcalığını yaşamak isteyen daha büyük bir kesime hizmet verebilmek. Bizler; işini severek ve aşkla yapan çok büyük bir ekibiz. Bu yüzden hayata geçecek olan her bir girişimimizin kaliteli, farklı ve ses getirecek şekilde olacağını düşünüyoruz.

Seyahat sektörünün köklü ve güçlü markası Varan Turizmin bu yıl ki hedefleri nelerdir?

2019’dan bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci, bir çok sektör gibi bizleri de derinden etkiledi. Varan Turizm olarak 2020 yılında yeniden yapılanma sürecimizi başlattığımızda, bu belirsiz kriz ve risk ortamının tam ortasındaydık ve de hiç kimse önünü göremiyordu. Ancak biz markamızın ve hizmetlerimizin gücüne inanarak, bu süreci en az hasarla atlatacağımıza her zaman inandık. O yüzden hedeflerimizi de bu inanca göre belirledik. Bu yılki hedeflerimiz arasında sefer sayılarımızı yılsonuna kadar en az %50 oranında artırmak ilk sırada bulunuyor. Bunu da, yeni hatlar açarak yapmayı planlamaktayız. Çünkü yolcularımızın büyük bir kısmı, bizlere “Keşke Varan’ın şuraya da seferi olsa” diye serzenişte bulunuyor. Sektörde bir çok firma yolcularının şikayetleri ile meşgul olurken, bizim bu şekilde geribildirimler duymamız bizi daha da yüreklendiriyor. Dolayısıyla yolcularımızın bu isteklerini en kaliteli ve en optimum şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Bunu yapabilmek için filomuzu daha da büyütmek, büyütürken de araç kalitemizden, yenilikten ve teknolojiden ödün vermemek zorundayız.

-Sektördeki fiyat politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Otobüsçülere yönelik fahiş fiyat politikası gerçekleri yansıtıyor mu?

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe hizmet veren firmaların, birçok başka sektörde olduğu gibi çok fazla maliyet kalemi var. Bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse, en büyük gider kalemi olan akaryakıtta 2020 yılı başından bu zamana kadar %16’ya yakın artış yaşandı. Bununla beraber motorlu taşıt vergileri, araç fiyatları, köprü ve otoban geçiş ücretleri, pandemiden kaynaklı kapasite azaltılmasına bağlı kayıplar, araç bakım ve servis ücretlerindeki artışlar, internet hizmetlerindeki maliyet artışları, ikram maliyetlerindeki artışlar ve bunun gibi daha pek çok maliyet kalemindeki ortalama  %35’lik genel artışların, fiyatlara aynı oranda yansıdığını düşünmemekteyiz.

-Firmanızdaki araç sayınız ve sağladığınız istihdam hakkında bilgi verir misiniz?

Şu anda Varan Turizm olarak filomuzda kendimize ait 50 adet aracımız bulunmakta. Bununla beraber 350 civarı kadrolu, 150 civarı da sözleşmeli personelimiz ile hizmet vermekteyiz. Amacımız; bu yıl bitene kadar bu sayıları en az %50 oranında artırabilmek.

-Kemal bey, İş insanı olarak ülkemizin ekonomisini nasıl buluyorsunuz?

Küçük yaşlardan bu yana ticaretin içinde olan biri olarak, ticaret hayatımın en zor dönemini sanırım dünyadaki pek çok insan gibi ben de pandemi sürecinde yaşadım. Bu süreç; birçok insanın ve de hatta ülkenin kendini, varlığını, amacını ve de daha pek çok seyi sorgulamasına sebep olduğu kanaatindeyim. Bu anlamda hem bireyler olarak, hem de ülke olarak yapmamız gerekenleri, nerelerde eksik kaldığımızı, nerelerde gelişmemiz gerektiğini çok daha net bir şekilde görmeye başladığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla ülkemiz ekonomisinin de etkilendiği bu ciddi süreçte, kendini hızlıca toparlamaya başladığını, 2022’de bunun artan bir ivme ile devam edeceğini düşünüyorum. Biz Varan Turizm olarak ülke ekonomisinin gelişimine daha fazla istihdam sağlayarak ve katma değer yaratacak global ve tanınmış bir marka yaratarak destek olmaya çalışıyoruz.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.