Mrs. Nihan Alyanak Özer ve Mr. David Wellesley BlackorWhite Dergi’de

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomiden sosyolojiye, spordan sağlığa hayatın her alanında; bir şeyler yolunda gitmediği zaman çare için görüşüne başvurulan uzmanların hemen hepsinin söylediği, neredeyse basmakalıp bir cümle vardır: ‘Eğitim şart!’ Bunun gerçek olduğu su götürmez de, iş bu konuda neler yapılması gerektiğine gelince ne yazık ki harekete geçmek, bir şeyler üretmek yerine kuramsal öneriler çevresinde dolanır dururuz. Bu sayıda konuğumuz olan kişiler kendi eğitim sistemimizin doldurmakta yetersiz kaldığı alanlarda çocuklarımıza ilave destekler verme, onları yetkin, kendi ayaklarının üzerinde duran, hayata hazır insanlar olarak yetiştirme yolunda, çözüm önermenin ötesinde, çözüm üreten, İngiltere ile Türkiye arasında bir eğitim elçisi gibi çalışan, kelimenin tam anlamıyla ‘aksiyon’ insanları: Nihan Alyanak Özer ve David Wellesley Wesley. Kendileri İngiltere’nin önde gelen eğitim danışmanlık kurumlarından Bonas MacFarlane’nin yöneticileri ve ilki geçen ay İstanbul’da düzenlenen British Boarding Schools Show’un düzenleyicileri. Söze kendilerini kısa özgeçmişleriyle tanıtarak başlayalım ve temsil ettikleri kurumları ve faaliyetlerini açmalarını isteyelim.

Nihan Alyanak Özer, Yönetici İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olan Nihan’ın yaşam yolculuğu; ‘eğitime adanmış bir hayat’ şeklinde özetlenebilir. Uzun yıllar İngiltere’deki birçok okul, yaz kampı ve yerleşkeyi bizzat gezme, görme ve değerlendirme fırsatı ile İngiliz eğitim sistemi hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilenme şansına sahip olan Nihan, nihayet 2015 yilinda Türk öğrencilere İngiltere’de eğitim olanakları sağlayan özel bir eğitim danışmanlık kurumu olan Bonas MacFarlane Türkiye’yi kurdu ve bu alanda mutlak bir yeterlilik, adanmışlık ve profesyonellikle hizmet vermeye başladı. Çocukların yerleştirildiği okullara olası sorunları daha baş göstermeden çözmek üzere düzenli ziyaretler yapan Nihan, haftanın 7 günü, günün 24 saati Türkiye ve İngiltere telefonlarından ulaşılır olmaya özen gösterdi. Ailesiyle birlikte Londra’da yaşamakta olan Nihan İngiltere’de eğitim görmek isteyenler için gerçek bir tutkuyla hizmet veren bir eğitim danışmanı olmanın yanı sıra iki ülkedeki öğrenciler için de bir kültür köprüsü oluşturmaktadır. Biri kız, diğeri erkek iki çocuk annesidir.

David Wellesley Wesley, Yönetici David; Bonas MacFarlane bünyesinde yer alan otuzu aşkın yönetici ve danışmanın, tümüyle bütünleşik ve sistemli bir şekilde çalışmasının altyapısını geliştirmiştir. David aynı zamanda; 2006 yılında, dünyadaki en geniş kapsamlı Ingiliz özel okullar sunumu olan British Boarding Schools Show’u kurmuştur. Bu tanıtım, ebeveynlere; çeşitli okullar ve çocuklarının eğitimi konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilenerek seçim yapmaları olanağını sağlar. British Boarding Schools Shows, Bonas MacFarlane’in ‘bireyin ihtiyaçlarına yönelik özel eğitim’ felsefesini paylaşmaktadır. David önde gelen okulların kilit noktalardaki yöneticileri ile yakın ilişki halindedir. Dolayısıyla İngiltere’deki en tercih edilen özel okullar hakkında birinci elden bilgilere sahiptir ve bugüne kadar çok sayıda öğrencinin o okullara kabulünü bizzat gerçekleştirmiştir. Ashdown House School, The King’s School Canterbury ve Edinburgh University’de öğrenim görmüş olan David iki erkek çocuk babasıdır.

Sayın Wesley, Türkiye ile yakından ilgili bir kişi olarak yurtdışında eğitim gören/görmek isteyen Türk öğrencilerinin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

DWW: 2013 yılında İngiltere’de öğrenim gören Türk öğrencilerin sayısı 4.000 kadardı. Aynı yıl ABD’de ise 12.184 Türk öğrenci öğrenim görüyordu. Bu da, yurtdışında öğrenim gören toplam Türk öğrencilerin % 6,6’sının İngiltere’yi % 20,3’ünün ABD’yi tercih ettikleri gibi bir  oran çıkarıyordu ortaya. Türkiye’deki yurtdışına yönelik öğrenim kurumlarının çoğunluğu ABD’yi ilk hedef olarak görüyor. İngiltere’deki lise ve üniversitelerin tanitimında bir eksiklik olduğu ortada. Zaten yukarıdaki oranlar bu dengesizliği yeterince ortaya koyuyor ama bu fark aynı zamanda Türkiye’de, İngiliz eğitim kurumlarına yönelik büyük bir potansiyele de işaret ediyor.

Yurtdışında öğrenim görmenin getireceği mali yükümlülükler nelerdir? Türk aileleri neden bu yolu tercih etmeliler?

DWW: Türkiye’de, özel okul bağlamında yüksek kalitede eğitim olanaklarının oldukça pahalı olduğu bir gerçektir. 2014/2015 öğretim yılı için önde gelen bazı özel ilk öğretim okullarının yıllık ücreti yaklaşık olarak 40.000 TL kadardır ki yine bazı seçkin liselerin fiyatları da bu civardadır. Bu okul ücretinin yanı sıra birçok öğrenci, yıllık maliyeti oldukça yükselten özel dersler de almaktadır. Dahası, sonuçta birçoğu dışarıda kalmasına karşın, aileler çocuklarının bu okullardan birine girebilmesi için kıyasıya bir yarış içindeler. Dolayısıyla Türk ailelerin güçlü bir seçenek olarak İngiltere’ye ilgi duyması çok akılcı olacaktır.

 

Temsil ettiğiniz Bonas MacFarlane kurumunun Türk aileleriyle ilişkileri nasıl tariflenebilir?

DWW: Bu konuda öncelikle Bonas MacFarlane’i ana hatlarıyla biraz tanıtmanın yararı olacağına inanıyorum. 1992 yılında Charles Bonas tarafından kurulan Bonas MacFarlane, Londra’nın en köklü ve en başarılı eğitim danışmanlık kurumlarından biridir.  Bonas MacFarlane’nin özel yaklaşımı ve kurumsal eğitim felsefesi, hizmetlerini her zaman benzer firmaların çok ötesine taşımiştir. Çocuklara etkili, özendirici ve bireysel ihtiyaçlarına en iyi cevap verebilecek bir eğitim ortamı sağlayarak başarılı olmalarını amaçlamaktadır. Önceliği, çocuklara her zaman özgürce öğrenim görecekleri güveni aşılamaktır. Bugün sunduğu hizmetlerin büyük bir çoğunluğunda öncülüğü üstlenmiştir ve bu alanda her zaman yolu açan kurum olmuştur. Geniş kapsamlı, tümüyle bireysel ve farklı bir yaklaşımı vardır. Sorunuzun yanıtına gelince; çocuklarına sunulan hizmetlerden yeterince tatmin oldukları takdirde ve Bonas MacFarlane’nin Türkiye’deki marka bilinirliği arttıkça, Türk ailelerin BMF Türkiye ile ilişkilerinin daha uzun süreli olacağı ortadadır. Öte yandan şu an itibariyle Türkiye’de çok az sayıda kurum çocuklara erken yaşlardan başlayıp üniversiteye kadar uzanan bir eğitim danışmanlığı hizmeti sunabilmektedir. Bu kurumlar çogunlukla yurtdışında öğrenim görme konusunda belirleyici ve yardımcı olma yerine daha ziyade orta öğrenimden üniversiteye geçiş sürecine odaklanmış durumdalar. Elbette bu durum Türk ailelerin çocukları için daha açık ve anlaşılır bir danışmanlık hizmetiyle ilgilenmedikleri anlamına gelmemektedir. Amaç, henüz var olmayan bir alanda yeni ufuklar açabilmektir.

Söyleşimizin ikinci bölümünde Sayın Nihan Alyanak Özer sorularımızı yanıtlıyor. Sayın Özer, Bonas MacFarlane Türkiye’nin yöneticisisiniz ve British Boarding Schools Show’un sorumlularından birisiniz. Her şeyden önce geçen ay Istanbul’daki Show nasıl geçti, beklediğinizi bulabildiniz mi, daha önemlisi aileler bu Show’da beklediklerini bulabildiler mi?

Nihan Alyanak Özer: Gectigimiz Nisan ayında Istanbul’da Çırağan Palas Kempinski’de ilk kez düzenlediğimiz British Boarding Schools Show katılımcı okullarımız ve BMF olarak bizim açımızdan mükemmel gecti. Dürüst olmak gerekirse, ben bu organizasyonun Türk ailelerin ilgisini bu kadar çok çekeceğini tahmin etmemistim. Çünkü biz yapı olarak cocuklarımızı üniversiteden önce yatılı okula göndermeye çok açık bir millet değiliz. Her ne kadar ben değişimin sinyallerini özellilkle 2014 Eylül’ünden itibaren velilerimin geri dönüşlerinden almış olsam da yine de bu denli başarılı geçmesini beklemiyordum. 2015 Nisan’ında her biri çok köklü ve başarılı 11 İngiliz okulu ile Çırağan Sarayı gibi muhteşem bir lokasyonda Türk aileler ile 2 gün boyunca beraber olma fırsatı bulduk. Bu beraberlik 2016 için bizi ve okulları çok heyecanlandırdı. Böylece 2016 Nisan ayında yine aynı lokasyonda beraber olmak icin adeta gün sayıyoruz. Organizasyon yaklaşık 10 yıldır Londra’nın güçlü ve saygın daniışmanlık kurumlarından olan Bonas MacFarlane tarafından Londra, Cenevre, Dubai, Singapur ve İstanbul’da düzenleniyor. İstanbul organizasyonu sonrasında katılan ailelerin hemen Londra’da bizi ziyaret edip, bizimle çalışmaya başlaması da bize ayrı bir keyif ve motivasyon verdi. Şu an Turkiye’den cok sayıda öğrenciyi buradaki en iyi liselere yerleştirme ve bu süreçte öğrenciyi hazırlama konusunda danışmanlik vermekteyiz. Ayrıca Türkiye’den Ingiltere ve Amerika için üniversite danışmanlığı yapmak üzere aldığımız öğrencilere de bu danışmanlık süresince her türlü ek ders, iş deneyimi gibi konularda destek oluyoruz. Üniversite başvurularında özellikle öğrencinin eğitim almak istediği alanda iş deneyimi kazanmasının başvurulara büyük faydası var. Dolayısıyla yaz kampları, staj imkanları… Kısacası başvuruya kadar işbirliği icinde keyifli bir calışma yapıyoruz.

Sizi böyle bir oluşum içinde yer almaya sevk eden temel nedenler nelerdi?

NAÖ: Ben bu birlikteliğe girerken BMF‘nin kullandığı slogan olan “from cradle to career/beşikten kariyere“ sözünden çok etkilenmiştim. Evet şu an çok deneyimli bir ekiple, öğrenciyi ailenin arzu ettiği yaşta alıp, istenilen yaşa kadar refakat ederek cok başarılı bir iş çıkardığımıza inaniyorum. Her şeyden önce çok iyi bir ekip çalışması yapıyoruz ve bu birlikteliğimiz yaptığımız işlere de yansıyor. Şu an danışmanlığını üstlendiğimiz öğrencilerin ve ailelerinin bize yaptığımız mentorluk hakkındakı olumlu geri dönüşleri bizi daha da motive ediyor. Ben de 2 çocuğu olan bir anne olarak tüm bu süreçlerden geçtigim için ailelerin ve gençlerin ne ile karşı karşıya olduklarının bilincindeyim. Çünkü bir yandan bu süreci kendi çocuklarım için de yürütüyorum.

Bu konuda deneyimlerinize dayanarak eklemek istediğiniz başka noktalar var mı?

NAÖ: Yaz kamplarının öğrencilerin hayatlarında çok önemli olduğuna inanıyorum. Bir iki kere göndermekle belli ölçüde fayda alınabilse bile ben bunun mümkün ise her yaz devam etmesi gerektiği inancındayım. Bu; çocuğa sadece harika bir İngilizce kazandırmakla kalmıyor, çocuğun kendi kendini yönetmesine, sorumluluk almasına yardımcı oluyor. Bunu yaparken de dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen farklı kültürlerin de etkisi ile vizyonu genişliyor. Mesela geçen yıl 92 ülkeden öğrenci yaz kamplarına katıldı. İngiltere’nin en iyi lise eğitimi veren köklü okullarının katıldığı, özel eğitim olanaklarını inceleyebilmenin en uygun zamanı ve yeri olan ve uzun yıllardır Londra, Cenevre, Singapur ve Dubai’de büyük başarı ile düzenlenen British Boarding Schools Show,

16–17 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da Çırağan Palas Kempinski ’de, çocukları için İngiltere’de lise, Ingiltere veya Amerika’da üniversite eğitimi planlayan aileler ile aynı çatı altinda 2. defa buluşmaya hazırlanıyor. Bir kez daha önemle tekrar etmek gerekirse; Show’un amacı; sergilendiği bölgedeki aileleri İngiltere’nin önde gelen ve seçkin okullarının Müdürleri ve Temsilcileri ile bir araya getirmek ve İngiliz okullarının uzmanları ile bire bir görüşmelerine olanak tanımak. Bu; çocukları için en iyi ve en dogru bir okula karar vermenin gerek duygusal gerekse finansal açıdan ailelerin yapacağı en önemli seçim olduğunu gayet iyi bilen Okul Müdürleri ve Temsilcileri ile tanışmak için mükemmel bir fırsat.

nihan@bonasmacfarlane.co.uk

www.bonasmacfarlane.co.uk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.